Vierdaagse – Dag van Wijchen

Vandaag ben ik tien over zeven gestart, heb drie keer rust genomen en heb in een wat hoger tempo dan gisteren. De teugels heb ik wat laten vieren. Ik heb aan regulering van mijn vochthuishouding gedaan. Bij de start heb ik een halve liter water gedronken, na bijna twee uur wandelenIMG_8760 weer, dan na anderhalf uur en vervolgens water van Vitens en sap van Bavaria. Bij aankomst heb ik geen dorst. Het is beter voordat je dorst krijgt te drinken zodat het vocht in het lichaam kan worden opgenomen, dan dat je gaat drinken als je dorst hebt. Na vertrek had mijn maag wel even last van zo’n plens water, maar dat was gauw over. Het eerste stuk, de stad uit, loop ik over een leeg parcours.IMG_8774 Mijn tempo is iets hoger dan gisteren zodat ik in de achterhoede van de 40 km. lopers terecht kom en daarin steeds verder opruk. De eierboer, net buiten de stad, is mijn eerste halte. Daar drink ik een kop koffie, ga plassen, en drink een halve liter water. Aan de andere kant van de A73 ligt boerderij ‘De Diervoort’ met een ‘Landwinkel’. Over een zandpad verder. Dan in een bocht zeg ik tegen mezelf: ‘Oh, wat is het hier mooi’. Tussen de bomen door ligt een fraaie plas. ‘Ze hebben het bos ervoor weggekapt’, zegt een wandelaar tegen mij. Ook verderop wordt nieuwe natuur gemaakt, het gebied van de Hatertse vennen is al mooi, het wordt nog fraaier. Alverna doemt op.IMG_8782 Daar wordt feest gevierd. Het volume van vele geluidboxen staat veel te hoog. De 4daagse organisatie wil voorkomen dat trommelvliezen knappen en heeft een beroep op gemeenten gedaan om te handhaven, maar hier is geen beginnen aan. Het is roze woensdag, ook veel wandelaars hebben zich in een roze of paars tenue gestoken. Het idee krijgt steeds meer aanhang. Het gaat niet zozeer om een kwantiteit, teveel aandacht voor mensen met een andere geaardheid, maar om een kwaliteit.IMG_8812 Dat is de betekenis die erachter schuil gaat. Dat is aandacht vragen voor het feit dat mensen met een andere geaardheid niet gediscrimineerd mogen worden. Het is positief bedoeld: Stel discriminatie aan de kaak en om te zeggen dat het niet mag. In Wijchen lopen de 30 km. wandelaars rechtdoor, de 40 en 50 km. collega’s moeten een ommetje maken. Liep ik vroeger bij de stand van de gemeente aan, vandaag loop ik door. Ik ken de jongeman niet die de ter plaatse dienst doende burgemeester is. Verderop is de verzorgingspost van de leden (en per lid 1 introducé) van de Rabobank Oost-Betuwe. Ik ben introducé. Vandaag wordt er tomatensoep geschonken. ‘Meer ballen dan soep’, zegt de vriendelijke jongedame guitig. Ik drink ook hier een halve liter water en eet een broodje kaas. Bij het verlaten van de tent tref ik Martien.IMG_8801 Zijn hoedje is hij definitief kwijt, die is gisteren niet teruggevonden. Ook in Wijchen tooien veel toeschouwers zich met roze opsmuk of kleden zich in die kleur. Dan komt het zogenaamde saaie stuk naar Beuningen. Mijn volgende doel is de stand van de GKD, de vereniging Gouden Kruis Dragers (een gouden kruis krijg je als je de 4daagse 10x gelopen hebt). De stand staat aan de Oostkant van Beuningen. Ook in Beuningen heeft het gemeentebestuur een stand, maar dat is geen officiële, hier geen defileerpunt voor militairen, hier geen collega burgemeesters en hoge militairen. Bij de stand van de GKD zit Bert van der Land onder een doek metIMG_8808 daarop zijn afbeelding. Het Kadaster maakt gebruik van het feit dat hij voor de 67e keer de 4daagse loopt en daarmee recordhouder is. Hier eet ik de rest van het meegebrachte brood, drink wat sinaasappelsap en ga plassen. De laatste twee activiteiten moet ik bijhouden op een lijst en vanavond inleveren bij een medewerker van de Radboud UMC. Via Weurt lopen we Nijmegen binnen. Onder de nieuwe brug, de Oversteek, door en dan de stad in. Groot feest voor de mensen die langs de route wonen. Sommigen laten een sproeier heel fijn sproeien, ik vind zoiets niet aangenaam en loop er zo mogelijk met een bocht omheen. Onder het spoorwegviaductIMG_8825 door, een in het roze gekleed damesfanfare wacht ons op. Nog niet direct de Waalkade op maar over kasseien er naar toe. Aan de Waalkade genieten veel mensen op stampvolle terrassen van het schouwspel van de voorbijlopende wandelaars. Voorbij het Valkhof vrij scherp omhoog. Bavaria reikt iets alcoholvrij in blik uit. Dan ga ik op de foto met een paar geheel in het roze uitgedoste jongedames. Ik heb sympathie voor de gedachte achter roze woensdag. De Hertogstraat kleurtIMG_8832 roze, op het centrale punt reiken politiemensen een roze polsbandje uit met daarop de tekst: politie.nl/melden, de betekenis is duidelijk: discriminatie om geaardheid melden. Op de Wedren meld ik me eerst af en dan loop ik in de Waldeck Pyrmontstraat het tijdelijk onderzoekcentrum van de Radboud UMC binnen. Eerst wordt mijn ingevulde lijst met wat ik gedronken heb en hoe vaak ik geplast heb besproken, dan pleeg ik een plasje en sta wat urine af, gewogen, bloed geprikt en het is klaar. Ik maak nog even een praatje met enkele andere deelnemers aan het onderzoek en ga naar huis.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink.