Jenna Tas draagt Rubbings over

Vanmorgen heeft beeldend kunstenares Jena Tas 12 rubbings, foto’s, dia’s en ander materiaal via de Stichting ‘Vrienden van de Aaltense Synagoge’ overgedragen aan de Vereniging Aaltense Musea. De rubbings van 12 grafstenenIMG_9972 op de Joodse begraafplaats in Bredevoort heeft ze al eens geëxposeerd in het atelier van Thorvald Dudok van Heel onder de titel ‘Een korrel verloren tijd’ als onderdeel van de tentoonstelling ‘Observatorium ‘96’. In het museum spreekt zij het volgende gedicht uit:

“Want alles waar wij in wonen
Wordt van ons afgescheurd.
Wij hebben ons lichaam verbeurd.
Het huis wordt ingenomen
Door wakker gebleven dromen.”

Op 14 maart jl. ontvangt Wim Mak, secretaris van de Stichting ‘Vrienden van de Aaltense Synagoge’ een mail met de vraag of de Vrienden bereid zijn Rubbings als schenking in ontvangst te nemen. Een rubbing is een door wrijving verkregen afdruk van een reliëf. Leg op een Euro een stukje wit papier en wrijf er met een potlood overheen. Jenna Tas, beeldend kunstenaar, heeft witte damast doeken om de 12 grafstenen op de Joodse begraafplaats in Bredevoort gespannen en van het oppervlak rubbings gemaakt. Ze heeft ze vanmorgen020[2] aan mij, als voorzitter van de Vrienden, overgedragen waarna ik ze terstond heb overhandigd aan Gerda Brethouwer, directeur van het Aaltens Museum. Na de mail van 14 maart jl. vergadert het bestuur van de Vrienden erover. Dat voelt zich verantwoordelijk voor het levend houden van de herinnering aan de Joodse gemeenschap in Aalten die voor een deel uit de Bredevoortse gemeente is voortgekomen. De Vrienden hebben geen eigen depot en zullen contact opnemen met de directie van de Aaltense musea. Wim Mak maakt een afspraak met Gerda Brethouwer voor overleg op 25 april jl. Wat Wim niet weet is dat hij dan een lintje zal krijgen. Ik bedenk een list. De notaris nodigt Wim een050[1] half uur eerder uit voor overleg over een legaat. Bij de notaris wacht ik hem uit en loop met hem naar het gemeentehuis. Op 23 juni is het overleg dat eerder niet doorging en het Museum is bereid de rubbings te ontvangen. De overdracht heeft vanmorgen plaatsgevonden. Behalve de rubbings zijn ook foto’s overgedragen. Dat zijn dubbelportretten. Een foto van de tekst op de grafsteen geprojecteerd op het huis waar de overledene heeft gewoond. De dia’s die gebruikt zijn bij lezingen over de rubbings zijn ook overgedragen en een fotoboek van het maken van de rubbings.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Aaltense Synagoge. Bookmark de permalink.