Langs Heilige Huisjes – Loofhut in de Synagoge

Vanmiddag ben ik gastheer in de Synagoge geweest. Het was er druk. Twee schoolklassen en voortdurend aanloop van belangstellenden. De komende paar dagen zijn 17 kerken en andere religieuzeIMG_0033 gebouwen in de gemeente Aalten en Süderwick open voor het publiek. Het thema is ‘Feest in de heilige huisjes’. In de Synagoge staat een Loofhut. In deze tijd van het jaar vieren de Joden een aantal grote feesten waaronder het Loofhuttenfeest. In Leviticus 23 staat dat het feest 7 dagen duurt. Het begint als de oogst van het land is binnengehaald. Dit jaar is het gevierd van 8 – 15 oktober. Op de eerste dag van het feest moeten mooie vruchten worden geplukt. Die hangen ook in de Loofhut in de Synagoge.007 Zeven dagen moeten de Joden in die hutten wonen. ‘Want de Heer, jullie God, liet jullie in zulke hutten wonen toen hij jullie uit Egypte weghaalde’ (BGT). In de woestijn moesten de hutten of tenten snel opgezet en snel afgebroken kunnen worden. Het volk van Israël trok van de ene plek naar de andere. Twee derde van het dak mag dicht zijn, een derde moet open zijn. Men moet de hemel kunnen zien en beseffen dat het leven vergankelijk is en in Gods hand is: Als de wind waait valt de hut omver. Het Loofhuttenfeest is een van de vier grote Joodse feesten die vlak achter elkaar plaatsvinden. Dat zijn: Rosj Hasjana (Nieuwjaar), Jom Kipoer (Grote Verzoendag), Soekot (Loofhuttenfeest) en Simchat Tora (Vreugde der Wet).IMG_0039 In de Loofhut is veel symboliek. Er staat een loelav met de vier voorgeschreven onderdelen, drie takken van verschillende bomen en een citrusvrucht. Er hangt een grote plaat met een stadsgezicht op Jeruzalem. Elke dag wordt er een gast uitgenodigd. De eerste dag is dat Abraham. Die woonde in een tent die aan vier zijden open was zodat hij een voorbijganger altijd kon zien en vervolgens uitnodigde in zijn tent. De tweede dag is de gast Isaak, dan Jacob, Jozef, Mozes, Aaron, en tenslotte David. Aan een wand in de Synagoge worden in een vitrine 13 Joodse feesten beschreven. Op een rad ernaast staan de verdeling van het jaar in maanden en de bijbehorende Joodse feesten.IMG_0035 Aan een andere muur hangen prachtige foto’s van een loofhut in verschillende landen. De bezoekers die ik trof zijn zeer geïnteresseerd. Behalve over het Loofhuttenfeest stellen ze ook vragen over alles wat er in de Synagoge te zien is. Gesprekken ontstaan dan snel. Zo zei een echtpaar in discussie met een ander echtpaar dat ze ‘realistisch de Bijbel lezen’. Ik heb gevraagd wat ze daar onder verstaan. Wat er staat is echt zo gebeurd, van kaft tot kaft is waar wat er in de Bijbel staat. Dat andere echtpaar begon snel over de symboliek in de Bijbel, bijvoorbeeld het getal 40. Morgen en zondag is de Synagoge open voor publiek.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Aaltense Synagoge. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Langs Heilige Huisjes – Loofhut in de Synagoge

  1. Bettina Vreeman schreef:

    Mooi en interessant verslag van “Langs Heilige huisjes” en leuk om mijn foto er tussen te zien staan.

    Vriendelijke groet,
    Bettina.

Reacties zijn gesloten.