Beweeglijke en gezellige lunch te Boxtel

(Foto’s volgen.) Het is al vrij vroeg druk aan de toog van restaurant ‘De Waag’ in Boxtel. Beneden de grote rivieren vallen in de loop van de ochtend flinke regenbuien, in Boxtel is er net een gevallen. Een correlatie tussen buien en tijdige presentie kan ik niet theoretisch verklaren. Rob Hiltmann is vandaag de voorzitter van dienst. Hij hoeft de aanwezigen nauwelijks aan te sporenIMG_2251 om naar de Winterzaal te gaan. De muziek wordt aangezet, iedereen staat op en uit volle borst wordt het Huzarenlied gezongen. Rob heet de aanwezigen welkom en in het bijzonder, erelid van de VOC, Jo Thomas. Voorts zijn aanwezig de erevoorzitter, twee ereleden, Arie Rens wordt genoemd en er is een dodo in ons midden, dat is Jan Lakeman. Dan is Stef Laarman met 2 officieren van het 43e BVE aanwezig. Rens Sol vertelt dat eergisteren Jean van Valderen op 88jarige leeftijd is overleden. Een ‘bijzonder rechtvaardig en consistent man’ wordt hij genoemd. Dirk van Zuidam doet een mededeling over Wim Vredevoogd die vorige week is opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis . Na afloop van de lunch zal Dirk een bezoek aan hem brengen. Gérard Reinderhoff doet een mededeling over Jan Daan Meyer die herstellende is van een zware ingreep. Voordat het voorgerecht wordt opgediend vraagt Rob om een ogenblik stilte. Hierna krijg ik het woord en vertel over20150923 VOC-lunch Boxtel 001 mijn gezondheidsproblemen in de afgelopen zomer. Mijn rijverbod is inmiddels vervallen zodat ik vandaag weer aanwezig kan zijn. Omdat ik jarig ben geweest bied ik het eerste glas wijn aan en breng een dronk uit ‘op het leven’. Het is vermeldenswaard dat er geen straftafel is. Wlad is overleden. In mijn nabijheid wordt opgemerkt dat wordt uitgezocht wie hiervoor als opvolger kan worden aangewezen.
Het voorgerecht komt op tafel, een paprikasoep met vele ingrediënten. Die is als pittig te kwalificeren, maar is niet te heet, een karaf leidingwater hoeft niet te worden aangerukt, wijn volstaat. Dirk van Zuidam neemt het woord en is blij dat ik weer aanwezig ben. Dirk heeft zijn vorige ICD bij zich en laat die zien. Zijn ICD heeft nog nooit een shock afgegeven. Hij vraagt zich af wat de verschillen zijn tussen hem en mij. Zijn het intellectuele vermogens? (Dat zal niet in mijn nadeel uitvallen, zo denk ik bij mezelf.) Of zijn er andere redenen?, zo vraagt Dirk zich af. Dirk weet het verschil: Hij loopt geen vierdaagse! Daar kan ik het weer mee doen.IMG_2260 Ook John Mantingh heeft nog een mededeling. Dat betreft het erelid Rob Goldman. Bij Rob is een kleine ingreep gepleegd. Dat is niet helemaal goed gegaan en Rob heeft een week in het ziekenhuis gelegen. Is weer thuis geweest maar gisteren kreek John het bericht dat Rob weer in het ziekenhuis ligt. De vorige ICD (implanteerbare cardioverter defibrillator) van Dirk gaat van hand tot hand. Tuur van der Pas gaat bij het tafeltje met de sabel, vlag en andere parafernalia staan. Hij vertelt dat de lichting 66-4 van de SROC na 15 jaar voor het eerst een reünie hield. Sindsdien komen ze ieder jaar bij elkaar. Deze zomer waren ze weer bij elkaar in Friesland en 14 klasgenoten waren daar als gasten van Tuur. Hij wijst op het tafeltje waarop nog een sabel ligt en geeft het woord aan Matthijs Snouck Hurgonje . Die vertelt over het bivak in Eernewoude op een landgoed van 64 ha. Er werden verschillende vervoermiddelen ingezet, boot, bus en auto. Het afsluitend zevengangen diner was bij Lauswolt.IMG_2264 Als uitvloeisel daarvan kwam Matthijs bij een wapenhandel in Den Haag terecht. Daar kocht hij namens de gasten van Tuur een cavaleriesabel uit 1874 en heeft deze aan Tuur aangeboden. Het exemplaar is precies eender met dat van onze tafel. De aanwezigen mogen het dus even zien. Drie aanwezigen zijn lid van dezelfde reüniegroep. ‘Van welke klas zijn jullie? Nummer graag!’ , wordt er van verschillende kanten geroepen. Zo weten Jan Lakeman en ik dat we van klas 128 zijn. Maar Matthijs, Tuur en Gérard kunnen er geen antwoord op geven. Daarom thuis maar even opgezocht in het boek van Arie Rens. Gérard staat op de foto van klas 120, Tuur op die van 121 en Matthijs op 122. De heren hebben de volgende keer wat uit te leggen.
Jurgen en Elise, de uitbaters van De Waag, hebben beslag weten te leggen op een Spaans Iberico varken en laten van het vlees proeven samen met aardappelen, spinazie en truffelsaus. Voor Jan Lakeman is er een scholletje. Tuur is aan het eind van de week echt jarig en bied het tweede glas wijn aan. Er wordt intensief met elkaar gesproken. Er zijn er die gekomen zijn om wat tegen een ander te zeggen die niet naast hem aan tafel zit. Daardoor ontstaat er beweging tijdens de lunch. Dat stoort niet en gaat niet ten koste van de onderlinge camaraderie. Onrustig, noteer ik, maar het maakt de lunch niet minder gezellig. Stef Laarman krijgt het woord. Hij vertelt dat zijn officieren en hij zich hier thuis voelen, onderdeel zijn van deze lunch. Hij prijst de belangstelling voor het onderlinge wel en wee. De aanwas is beperkt, dit jaar zijn er drie cavalerieofficieren van de KMA gekomen en bij de eerstejaars hebben zich zes voor ons wapen gemeld. Stef vertelt over de bijzondere constructie waardoor Nederland weer over tanks beschikt. Onze tanks komen, na een omweg, bij de Duitsers terecht die ze upgraden naar Leopards 2A7’s waarna onze krijgsmacht ze terug leaset.IMG_2268 Nederland mag er ook tijdens missies gebruik van maken. Vorige week moest er in Oirschot plaats gemaakt worden voor 500 vluchtelingen. Daardoor is een oefening ter certificatie van de 13e brigade niet doorgegaan. Op dit moment werken 6 huzaren van de BVE zich op voor de missie naar Mali. Daarna volgen 40 in het volgend voorjaar en uiteindelijk nog 10 daarna. Stef besluit met op te merken ‘dat het hem deugd doet alle verjaardagen van Tuur tot nu toe meegemaakt te hebben’. Dat ontlokt applaus en geroffel op de tafels.
Als nagerecht is er een zeer speciaal gerecht. Een ijsje met stroopwafelsmaak met een omhulsel van witte chocola en geslagen room. Ik vertel dat er een excursie van de Kon. Ned. Ver. Ons Leger op 19 febr. 2016 naar JISTARC, dan op oefening op de Harskamp, zal plaatsvinden. Ook roep ik de aanwezigen op zich opIMG_2257 te geven voor de jubileumlunch van de Zutphense lunchtafel ter gelegenheid van hun 75jarig bestaan. Deze lunch zal op 16 okt. a.s. plaatsvinden in Zutphen. Het wordt de event of het jaar. Tenslotte zijn er enkele huishoudelijke mededelingen voor deze lunch. De volgende lunch zal worden voorgezeten door Eric Puik. Dat zal een Poolse lunch zijn en de Poolse militaire attaché heeft toegezegd aanwezig te zullen zijn. De Kerstlunch is op 23 dec. a.s. Het is kwart voor drie als de haastigen zich naar de kassa begeven, velen blijven nog even en drinken nog een kop koffie of een andere versnapering.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Cavalerie. Bookmark de permalink.