Mortierongeval Mali – kenmerken op een granaat

Toen ik gistermiddag op radio over het resultaat van het onderzoek naar het mortierongeval in Mali hoorde, dacht ik aan wat ik tijdens mijn opleiding in militaire dienst daarover geleerd heb. In het boek over de bewapening van een Centurion tank is een afzonderlijk hoofdstuk over de munitie opgenomen. Vaak heb ik in mijn leven verteld over de kenmerken die op de huls van een tankgranaat staan. Aan Greet, mijn vrouw wilde ik laten zien wat er op een huls staat. Met name onderop waar ook de slaghoed te zien is. Ik heb ik een lege huls gepakt, die mijn vader thuis bewaarde. Het is de huls van een afgeschoten artilleriegranaat. Zuidlaren in Drenthe is bevrijd door de Canadezen. Wat is er te zien? Bovenaan staat 25 Pr, een 25 ponder. Dat duidt op Engeland, daar wordt het kaliber van een kanon in ponden uitgedrukt. Een 25 ponder is, omgerekend, een kanon van 87,6 mm. Destijds zwaar geschut. Een 25 ponder kanon was het meest gebruikte kanon van het Engelse leger in WO II. Onder staat het jaar van fabricage: 1944. Rechts is DB/C te zien. Dat betekent: Dominion Bridge Lachine Quebec, de fabrikant van de huls. De granaat komt uit Canada. Er staat ook LOT 150 op, dat is het nummer van de partij granaten die is aangemaakt. C.F. betekent Charge Full, het kan ook Charge loades with cordite beteken. De huls zit vol cordiet, een zeer explosieve stof. Op de ontstekingspatroon, slaghoed, staan ook nog diverse kenmerken zoals 11 III BB/C en Sc/C 3510.

Op een mortiergranaat staan deze kenmerken op een andere plek. Dan lees ik in de NRC van gisteravond dat ‘classificaties en nummer op de granaten ontbraken’. Zou ik een dergelijke granaat in mijn tanks hebben laten laden?, vraag ik me af. Vanmiddag het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid eens doorgebladerd. Gaat dat tegenwoordig zo, denk ik bij mezelf. In de media is er reeds voldoende over gezegd en geschreven. Dan zie ik minister Hennis op televisie. Ze heeft al vrijwillig op de glijbaan naar haar aftreden plaatsgenomen. Over aftreden wil ze niet praten, ze wil over het rapport met de Tweede Kamer spreken. Dat heb ik andere ministers in het verleden ook horen zeggen. Nog voor het debat in de Kamer begon waren ze opgestapt. Ik benieuwd of Hennis dat haalt, of ze bij het begin van het debat nog minister is. Ik heb er niet veel fiducie in.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten, Politiek. Bookmark de permalink.