Halbe Zijlstra

Zijn politieke loopbaan is ten einde. In de komende 24 uur moet hij proberen op een nette manier te vertrekken. Of hem dat lukt is maar zeer de vraag. Ik heb de New York Times erop nageslagen. Dit dagblad heeft het nieuws direct opgepakt en schrijft dat met het liegen van Halbe Zijlstra de geloofwaardigheid van het Nederlandse kabinet op het spel staat. De Amerikaanse krant citeert het Financieele Dagblad dat schrijft dat de minister moet opstappen. Er staat voor Nederland nogal wat op het spel.Het vertrouwen in Zijlstra is ernstig geschaad en dat is nog maar zwak uitgedrukt. Wat heeft de man in de afgelopen jaren nog meer voor onwaarheden gesproken? De zoektocht zal beginnen. Met een minister die niet te vertrouwen is, daalt ook het vertrouwen in het Nederlandse kabinet. Op buitenlands terrein zijn onze belangen groot. Nederland maakt deel uit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Onze minister Ollongren maakt een flink nummer van fake news uit Rusland. Haar collega Zijlstra blijkt er ook wat van te kunnen. Omgekeerd dus. Nederland ligt in de clinch met Rusland over de MH17. Rusland ontkent enige betrokkenheid bij het neerschieten van dat vliegtuig en het vermoorden van 283 mensen. Nederland probeert dat aannemelijk te maken en de verantwoordelijken, lees Russen, voor de rechter te brengen. Met Zijlstra op Buitenlandse Zaken zal dat niet lukken. Het bedrijfsleven is ook in het geding. In 2006 had Zijlstra een ICT bedrijf dat opdrachten voor Shell uitvoerde. Zijlstra zegt dat hij als ‘medewerker’ in de datsja van Poetin aanwezig was. Hij was er niet, maar Jeroen van der Veer wel. Met de bewering van Zijlstra dat hij zijn bron wil beschermen maakt hij het alleen maar erger. Er kan met die stelling maar een de bron zijn. Het laat zich raden wat de Russen daarvan denken.

Het is te hopen dat Zijlstra een mooie brief aan de Tweede Kamer stuurt. Een ontslagbrief. Het is zaak dat er een ervaren diplomaat op Buitenlandse zaken komt.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten, Politiek. Bookmark de permalink.

2 reacties op Halbe Zijlstra

 1. Jan Schild schreef:

  Dank voor commentaar Tijme. New York Times was voor mij extra informatie. Begrijp nu dat dit hoog moet worden opgenomen.
  Vr. groet,
  Jan

 2. Frans Boersma schreef:

  In de normale omgang is zoiets al vervelend, laat staan landelijk niveau tot wereld niveau.
  Jammer Halbe, je hebt nu ook Friese achtergrond niet laten blijken.
  Tijme, jou verhaal lezende ben het mee eens. Maar vindt het wel jammer!

  Met groet,

  Frans

Reacties zijn gesloten.