Onderzoek 4daagse wandelaars met hartfalen

In een persbericht in de Gelderlander van 18 juni jl. worden wandelaars met hartfalen die deelnemen aan de 4daagse opgeroepen om deel te nemen aan een onderzoek van de afdeling fysiologie van de Radboud Universiteit. Ongeveer een kwart van de 4daagse lopers vertoont op 1 of meerdere dagen uitdrogingsverschijnselen. Het is nog onduidelijk of de temperatuur en vochthuishouding bij wandelaars met hartfalen anders is dan bij wandelaars zonder hartproblemen. Met het onderzoek wil de afd. fysiologie de reacties van het lichaam bij wandelaars met hartfalen vergelijken met die van wandelaars zonder hartfalen. Onderzocht wordt welke factoren – vochtinname, zweetproductie, loopsnelheid – van invloed zijn op de fysieke belasting en mogelijke gezondheidsrisico’s. De resultaten worden gebruikt om een gedegen risico inschatting, afhankelijk van persoonskarakteristieken, te kunnen maken voor deelnemers aan de 4daagse en in de toekomst gericht adviezen te geven aan wandelaars met hartfalen.
Morgen, wanneer ik mijn startkaart ophaal, worden basismetingen gedaan zoals gewicht, vetpercentage, buikomvang, bloeddruk, en worden een paar buisjes bloed afgenomen. Voorts krijg ik een borstband mee waarmee de hartfrequentie wordt gemeten en die gedurende de eerste wandeldag om moet houden. Wel zal ik morgen vragen of de meting interfereert met mijn ICD. Op de eerste wandeldag wordt om de 5 km. mijn hartslag gemeten. De eerste wandeldag krijg ik ook een meeneemtoilet mee. Daar moet ik in plassen en indien nodig inleveren bij de posten van de Radboud Universiteit die om de 5 km. langs het parcours staan. Na inlevering krijg ik een nieuwe mee. Op de drie volgende wandeldagen hoef ik geen meeneemtoilet mee. Wel moet ik elke wandeldag mijn vochtinname bijhouden en ook hoe vaak ik een plasje heb gepleegd. Elke wandeldag moet ik me voor de start en na de finish melden. Bij de start en na de finish word ik gewogen, na de finish moet ik urine afstaan dat direct wordt geanalyseerd (ik gebruik geen EPO) . De afd. fysiologie heeft voor elke proefpersoon een verzekering afgesloten met een maximum dekking van € 450.000 per proefpersoon. Ik heb toestemming verleend voor het opvragen van medische informatie bij mijn huisarts en mijn cardioloog. Op 3 juli jl. heb ik telefonisch bericht gekregen dat ik ben toegelaten tot dit onderzoek. Morgen zal ik me melden.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Gezondheid, Wandelen. Bookmark de permalink.