Vierdaagse – Inschrijving – Lichamelijk onderzoek – Gouden Kruisdragers

Wanneer ik goed en wel het dorp uit ben, overvalt mij de herinnering aan mijn hartstilstand in jan. jl. Dat ik nu weer op weg ben naar Nijmegen om de 4daagse te lopen. Wat een voorrecht en een genade.IMG_8625 Onlangs zei iemand met wie ik in een bestuur zit tegen mij: ‘Ik denk dat God je in leven heeft gelaten om dit werk te doen’. Ja, beaam ik in gedachten, ‘en dus ook om aan de Vierdaagse van Nijmegen te kunnen deelnemen’. Wandelen is een deel van mijn bestaan en ik ben dankbaar dat ik het weer mag doen. Elk jaar weer geniet ik van dit grootste wandelevenement op aarde. Het belooft mooi weer te worden, al moet vanmorgen de ruitenwisser nog even in werking worden gezet.IMG_8632 Ik heb mijn hoofd leeg gemaakt. Dat betekent dat ik niet meer rondloop met de gedachte dat ik nog iets moet doen voordat ik aan de start kan verschijnen. Tegen elf uur meld ik me bij stand 30A. Het is nog niet druk. Ik haal een parkeerkaart voor de Ovatonde tussen Nijmegen en Elst en dan meld ik me bij de afdeling fysiologie van de Radboud UMC. Eerst krijg ik uitleg over het onderzoek aan twee tafels. Over de vraag of de borstband interfereert met de ICD wordt er een cardioloog bijgehaald. Met hem maak ik een praatje en laat me overtuigen dat ik de borstband kan dragen. Dan moet ik wat urine inleveren, vervolgens wordt lengte en gewicht gemeten. Aan een volgend tafeltje geef ik wat bloed af en dan worden borst- en heupomvang gemetenIMG_8635 en tenslotte de bloeddruk. Er staat koffie en thee op tafel. Ik raak aan de praat met een 75-jarige wandelaar die viermaal een hartinfarct heeft gehad en waarbij enkele omleidingen zijn aangebracht. Prof. Dr. Maria Hopman, de leider van het onderzoek, loopt binnen en maakt een praatje met een tv ploeg. Als ze even vrij is loop ik naar haar toe, stel me voor en vraag of er meer wandelaars zijn met een ICD. Dat is het geval, morgenmiddag zal ze me vertellen hoeveel het er zijn. Het loopt tegen half een, ik noteer wat ik heb gedronken en wat ik heb geplast, en loop het terreinIMG_8636 van de Wedren op. De eerste dag is ook een reünie, ik kom dus ook enkele wandelvrienden tegen. Daaronder Gerrit Oskam, die tijdens de 11stedenwandeltochten mijn slapie was. Gerrit is er met zijn vriendin, ze lopen beide 50 km. Ook Jaap de Jong, kleinzoon van de kruidenier in het dorp van mijn jeugd, kom ik tegen. Tijdens de Falcon Walk maakte hij zich grote zorgen over zijn baan bij de Sociale Werkvoorziening in Apeldoorn omdat de werkvoorzieningsschappen worden opgeheven en de gemeenten de taken overnemen. Hij wist toen nog niet of hij een baan zou krijgen, nu vertelt hij me opgetogen dat het in orde is. Een vaste baan is hem toegezegd en hij hoeft zich geen zorgenIMG_8639 meer te maken dat hij in de bijstand komt. Enkele stands, waaronder die van het Kadaster, bezoek ik en dan loop ik de stad door via Plein 1945 en ga naar het Kolpinghuis waar de ledenvergadering van de Vereniging Gouden Kruisdragers Vierdaagse plaatsvindt. De zaal is stampvol, elk jaar komen er meer leden die minstens tien keer de 4daagse hebben gelopen. Er zijn altijd twee vaste sprekers, de voorzitter van de KNBLO en de Marsleider. Barbera Schoemaker (KNBLO) geeft een toelichting op de stand van zaken inzake de fusie tussen de KNBLO en de NWB (Ned. Wandelsport Bond). Als alles volgens schema verloopt zijn beide organisaties op 1 jan. a.s. gefuseerd.IMG_8645 De nieuwe organisatie wil zich richten op de 6 miljoen wandelaars die er in Nederland zijn. Marsleider Johan Willemstein vertelt dat als gevolg van de nieuwe brug, de Oversteek, er nieuwe doorgaande verkeersroutes in Nijmegen gekomen zijn waardoor bijv. de Scheidingsweg niet meer door de wandelaars gebruikt kan worden. Op de 2e, de 3e en de 4e wandeldag is de route de stad uit elke dag hetzelfde. ‘Maar misschien bent u dan nog zo slaperig dat u er niets van merkt’. Er zijn 200 deelnemers die ouder zijn dan 80 jaar, waaronder 5 ouder dan 90. ‘Dat is uw hoop voor de toekomst’. Bert van der Lans, zittend in de zaal en erelid van de vereniging, loopt de 4daagse voor de 67e keer. Hij wordt op de hielen gezeten door de heer Koopman uit Ouddorp die hem voor de 65e keer loopt. De 4Walker is door 13.000 wandelaars gedownload. De organisatie probeert overlast te beperken zowel die van te harde mechanischeIMG_8648 muziek als die van wandelaars die afval op de route laten vallen als wandelaars die wildplassen of wat anders doen dat niet in de haak is. Bij de finish zal hij ons vanaf de hoofdtribune ‘toejuichen op uw pad van prestatie’. De beide bobo’s vertrekken na hun praatje, agendapunt 2 is aan de orde. Bij de rondvraag stel ik de 100e 4daagse aan de orde wanneer onze vereniging 65 jaar bestaat of er dan voor de Gouden Kruisdragers een mooi poloshirt, met logo GKD, kan worden gemaakt. Dat valt bij het bestuur in goede aarde.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink.