De Zutphense tafel bereidt zich voor op 75jarig bestaan

Tijdens de lunch deelt waarnemend-voorzitter Henk Nix mee dat we niet weer terug gaan. Binnen bevalt het hem niet – teveel rood en wit.IMG_0578 Henk doelt op het etablissement waar tot voor kort de maandelijkse lunchbijeenkomst van de Zutphense tafel heeft plaatsgevonden. Een paar jaar geleden is deze VOC koffietafel (oorspronkelijke naam) uitgeweken naar het ‘Bosrestaurant’ in Joppe. In Gorssel is het Museum voor Modern Realisme (MORE) in opbouw, het wordt eind mei geopend. Melmuseum Gebouwen b.v. heeft de nieuwbouw achter het vroegere gemeentehuis afgebroken en heeft daar een groot nieuw en modern museumgebouw laten verrijzen. Het oudste gedeelte van het gemeentehuis is gerenoveerd. Daarnaast staat hotel-restaurant ‘De Roskam’, de vroegere plaats van samenkomst van deze lunchtafel. De Roskam is na een interne verbouwing en opknapbeurt weer in gebruik en zal na opening van MORE ook dienen als museumrestaurant. Henk heeft er eens rondgekeken en heeft besloten het woord tijdelijk te schrappen en de huidige locatie als definitief te bestempelen voor deze tafelIMG_0581 met de fraaie naam ‘Verkenning over de IJssel’. Deze lunchtafel is in okt. 1940 opgericht. Daarmee is het een bijzondere en gedenkwaardige tafel. Het Nederlandse leger was verslagen en na een korte periode van krijgsgevangenschap werden de militairen naar huis gestuurd. In Deventer en Zutphen waren voor de oorlog eenheden van de cavalerie gelegerd. In de omgeving woonden veel (oud)officieren en (oud)reserveofficieren van dit bereden wapen. Al gauw onderkenden enkelen van hen de waarde van het onderhouden van een netwerk. Niet alleen om elkaar tot steun te zijn maar ook om illegale activiteiten te kunnen doen. De officieren kenden elkaar al, iedereen was lid van de in 1934 opgerichte ‘Vereniging Officieren Cavalerie’. De eerste bijeenkomst vond plaats op 3 okt. 1940 in ‘De Hollandsche Tuin’ in Zutphen. Er is inmiddels een jubileumcommissie bezig met de voorbereiding van een herdenkingslunch op 16 oktober 2015. Net als bij de lunchtafels in Den Haag, Boxtel en Soest wordt ook hier begonnen met een aperitief. Vandaag zijn er zoveel leden van de VOC op komen dagen dat niet iedereen op eenIMG_0593 stoel rond de haard in het cafégedeelte kan zitten. Enkelen drinken staande hun drankje, sommigen willen na een tijdje gezeten te hebben wel even de benen strekken. Een paar deelnemers kunnen wegens verplichtingen elders helaas niet aan tafel aanzitten. De lunch vindt in een afzonderlijk zaaltje plaats. Henk Nix spreekt een openingswoord. Hij memoreert dat van de aanwezigen de dienstplichtigen in de meerderheid zijn. Zij hebben het in hun dienstplichttijd net zo gezellig gehad als wij in onze hele beroepstijd. Hier aanwezig zijn is geen must maar vrijwillig – ik ga weer eens een keertje. Jo Thomas en Bert Schiphorst zijn hier voor het eerst. ‘De Roskam past niet meer bij mij, dat past bij het museum’, aldus Henk. Hij staat even stil bij het feit dat in okt. a.s. het 75 jaar geleden is dat deze tafel is opgericht. Er is een jubileumcommissie gevormd waarvan Hans Pol, Walter Neuwirth, Wim Geul, Henk Nix en ik deel uitmaken. Henk heeft een verzoek. De viering van een dergelijk jubileum zal niet iedereen in de toekomst meer meemaken. Er zullen kosten moeten worden gemaakt die redelijkerwijs niet inIMG_0599 de lunchprijs kunnen worden omgeslagen. Enkele sponsoren hebben al 1.500 Euro toegezegd, maar er is nog een paar duizend Euro nodig. Zij die daar toe in staat zijn kunnen met een van de leden van de jubileumcommissie contact opnemen. Er komt een voortreffelijke uiensoep op tafel. Later wordt er nog een huzarenslaatje bijgezet. Er zijn luxe broodjes en diverse kaas- en vleesbelegsoorten en uiteraard koffie, melk, karnemelk en een toetje met fruit. Aan het eind van de bijeenkomst doe ik nog drie mededelingen. Ten eerste dat 20 Stolpersteine in Aalten gelegd zijn. In nov. jl. heb ik aan deze tafel over gesproken en van enkelen een bijdrage ontvangen. Dan vertel ik dat deze tafel nu een eigen e-mail adres heeft: voclunchzutphen@gmail.com. Tot slot vertel ik dat ik het boek van de Australische historicus Christopher Clark ‘Slaapwandelaars’ met als ondertitel ‘Hoe Europa in 1914 ten oorlog trok’ bijna uit heb. Jo Thomas vertelt over een plaquette in de vroegere Alexanderkazerne in Den Haag. Die herinnert aan het feit dat bij een bombardement op 10 mei 1940 66 huzaren zijn omgekomen. De kazerne is inmiddels afgebroken en op het terrein is in 2013 de bouw gestart van het Internationaal Strafhof, International Criminal Court (ICC). Om het nieuwe gebouwencomplex komt een muur. In die muur komt de plaquette met daarnaast een reliëf met de plattegrond van de voormalige Alexanderkazerne. Op die plek zullen geen herdenkingen worden georganiseerd maar na een andere herdenking in de buurt kan men even naar de muur met reliëf gaan.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Cavalerie. Bookmark de permalink.