Opstelten, Teeven en een bonnetje

Op 19 maart 2014 werden gemeenteraadsverkiezingen gehouden, op 18 maart 2015 worden de verkiezingen voor Provinciale Staten en voor de algemene besturen van de Waterschappen gehouden. Het zoeken naar een overboeking van een bedrag van ruim 4,7 miljoen gulden in het archief van het ministerie van Justitie zou er wel eens mee te maken kunnen hebben. Dat is twee keer gedaan, in de afgelopen dagen en ruim een jaar geleden. Op 20 maart 2014 heeft Hendrik Jan Korterink, freelance misdaadjournalist, er op zijn website een artikel over geschreven. In 2013 is deze journalist bezig met het afronden van een boek over Cor van Hout, ontvoerder van Heineken, en stuit op de deal van Fred Teeven met een crimineel waarbij Johan V. (de Hakkelaar) een oor wordt aangenaaid. Hij ziet stukken met daarop ‘Staatsgeheim’ en loopt er mee naar RTL, maar die heeft geen tijd. Dan komt hij in gesprek met de publieke omroep en ‘Nieuwsuur’ heeft wel interesse. Bas Haan van Nieuwsuur richt zich op de deal van Teeven met Cees H. Sinds die deal in 2000 werd gesloten was er meerdere keren wat over te doen geweest. In een boek over advocaat Piet Doedens wordt een bedrag van twee miljoen genoemd. Het Openbaar Ministerie, de staande magistratuur, was bezig met een fiscale ontneming van Fl. 123 miljoen van Johan V. Cees H. had toegezegd te zullen getuigen om de geldstromen uit te leggen, maar dan zou ook duidelijk worden dat er van die 123 miljoen niet veel overbleef. De deal tussen Teeven en Cees H. hield in dat Cees niet als getuige hoefde op te treden in ruil voor een plezierige regeling. Daar ging de uitzending van Nieuwsuur op 11 maart 2014 over. Opstelten kwam direct in de problemen, hij hakkelde in de Tweede Kamer en besloot met te zeggen dat we hem maar moesten vertrouwen. Op woensdag 18 maart 2014 waren de gemeenteraadsverkiezingen, de VVD verloor 300 van 1.400 raadszetels. Een jaar later herhaalt zich de geschiedenis. Nieuwsuur komt weer, vorige week, met het verhaal van 4,7 miljoen en komt met het betalingskenmerk, 13/017023/93. Opstelten houdt vast aan zijn verhaal van twee miljoen. Driekwart miljoen heeft Cees H. als boete betaald, de rest heeft de man mogen houden. Maar waar is het ‘bonnetje’, het bewijs van overschrijving. Hij roept degene op die erover beschikt zich te melden. Die meldt zich niet, het bewijs zit in een oude computer onder een oud programma dat door een deskundig bureau voor € 100.000 ontcijferd wordt. Opstelten af door de zijdeur, Teeven volgt met tegenzin. Terecht wordt nu de deal van toen, in 2000, onderzocht. Het moet gaan om de inhoud van die deal en niet om het gehannes van een in de politiek verdwaalde voortreffelijke burgemeester.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Opstelten, Teeven en een bonnetje

  1. Jan Schild schreef:

    Beste Tijme,

    Dank voor dit kijkje achter de schermen voor mij. Vond het wel steeds vreemd dat Teeven zich niets herinnerde van de orde van grootte van de deal. Dan had hij Opstelten kunnen waarschuwen zich minder stellig uit te laten. Eens dat Opstelten een voortreffelijke burgemeester is.
    Vr. groet,
    Jan

Reacties zijn gesloten.