Naar een ‘kerkelijke rechtbank’

Vandaag ben ik in Utrecht in het bureau van de Protestantse Kerk in Nederland geweest om daar een hoorzitting van het Generaal College voor de Ambtsontheffing bij te wonen. Dat college is te vergelijken met een rechtbank. De zaak is droevig. Een kerkenraad wil niet langer dat de predikant verbondenIMG_0730 blijft aan de kerkelijke gemeente en heeft een verzoek om ‘losmaking’ ingediend. Het Regionaal College voor de Visitatie in Gelderland heeft twee visitatoren ‘uitgezonden’ voor een buitengewone visitatie. Augustus, september en oktober vorig jaar ben ik met een andere visitator, een gemeentepredikant, daar mee bezig geweest. Ons rapport hebben we medio oktober 2014 verzonden. Na bestudering van de stukken en enkele gesprekken heeft het Breed Moderamen van de Classis het Generaal College voor de Ambtsontheffing verzocht tot losmaking over te gaan. Vandaag is de hoorzitting gehouden. Negentien personen zijn aanwezig in een zaal van het Hoofdbureau van de PKN. Acht leden van het Generaal College, drie leden van het Breed Moderamen, twee visitatoren, vier leden van de kerkenraad en de predikant met een adviseur. De bijeenkomst heeft twee uur geduurd.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Kerk, PKN. Bookmark de permalink.

4 reacties op Naar een ‘kerkelijke rechtbank’

 1. theo derksen schreef:

  Hallo Tijme,
  Is de losmaking zo goed als zeker een feit of is wat anders ook nog mogelijk?
  Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat uw bericht niet af is.
  Niet dat wij geinteresseerd zijn in details maar als U kiest voor een dergelijk bericht kan het, voor ons gevoel, niet zo eindigen.
  Groet
  Theo

  • Tijme J. Bouwers schreef:

   Theo, met dit bericht heb ik slechts willen zeggen dat ik op een hoorzitting van een soort ‘kerkelijke rechtbank’ ben geweest en wat het onderwerp van de zitting was. De inhoud van de zaak is confidentieel en kan ik derhalve niet beschrijven.

   • theo derksen schreef:

    Dat begrijp ik. Maar niet iedereen, bijvoorbeeld zoals ik, kent de interne procedure. Bijvoorbeeld ook niet het gewicht van deze hoorzitting. Of wie de uiteindelijke beslissing neemt en uiterlijk wanneer. Natuurlijk, en dat wist ik ook, is de inhoud confidentieel.
    Ik wil ook helemaal niets van de details weten. Ik heb bedoeld te zeggen. De uitspraak of de beslissing is over…. En die of die instantie is daartoe bevoegd. Niets meer maar ook niets minder.
    Met een vriendschappelijke groet
    Theo

    • Tijme J. Bouwers schreef:

     Op de hoorzitting is aangekondigd dat men over een maand over de zaak vergadert en dan een besluit verwacht te nemen.

Reacties zijn gesloten.