De ‘Negende van Nix’

De lezer beveel ik aan niet te denken aan een symfonie van Beethoven, maar aan wat anders te denken. Eens per jaar bereidt de erewachtmeester der cavalerie titulair Jurgen Bosmans, kok en uitbater van De Waag aan de Markt in Boxtel, de deelnemers aan de Brabantse lunchtafel0009B WO 220415 VOC LUNCH DE WAAG BOXTEL RvN RO RESIZED van de VOC een Indonesische rijsttafel gebaseerd op het kookboek van Robbert Jan Nix ‘ Kooksels, Krabbels, Kronkels en Konterfeitsels van een Kavalerist’. Dat boek is inmiddels legendarisch en alleen nog, zij het uiterst moeilijk, in een antiquariaat te verkrijgen. Robbert Jan en zijn broer Henk zijn vandaag beide present.0003 WO 220415 VOC LUNCH DE WAAG BOXTEL RvN RO RESIZED Twee wapenbroeders dragen een bijzondere penning in de vorm van een giberne. Op die van Jan de Bruijn staat de tekst: ‘Aspirant geroyeerd lid’. Dirk van Zuidam, de oud-president, loopt rond met een verkeerde tekst. ‘President par excellence’ staat op zijn penning. Dirk is erepresident. Een titel door de tafeloudste en het kapittel van ereleden toegekend. Stef Laarman, cdt. Van het 42 BVE komt met vier officieren het etablissement binnen lopen. Eén van hen, Stijn de Jong, is toegetreden tot het bestuur van de VOC. Uit België arriveert Jos Schoolmeesters.0007 WO 220415 VOC LUNCH DE WAAG BOXTEL RvN RO RESIZED De tegen etenstijd volgelopen gelagkamer stroomt plots leeg. Buiten voor het restaurant wordt een groepsfoto gemaakt. Ruud van Nooijen, onze hoffotograaf, heeft zijn trapje bij zich. Net als een paar jaar geleden wordt hij afgelost. Wethouder Herman van Wanrooij, op weg naar het gemeentehuis vlakbij, stapt van de fiets en neemt zijn arbeid over. Pieter, onze tafeloudste, vraagt waarom er een foto gemaakt moet worden. Er zijn er al zoveel gemaakt. Ik denk dat het gebeurt omdat het gebruik is om jaarlijks bij dit buffet een foto te maken.
Aan tafel duurt het even voordat er stroom op het apparaat staat dat de muziek van de Huzarenmars laat horen. Hoe langer de aanwezigen staande0016 WO 220415 VOC LUNCH DE WAAG BOXTEL RvN RO RESIZED moeten wachten, met des te meer volume wordt de tekst van de Huzarenmars door de veertig aanwezigen gezongen. Gastdirigent van de samenzang is Robbert Jan Nix. Dick Soelaksana, president van dienst, staat in zijn welkomstwoord even stil bij de ‘Negende van Nix’, hij noemt de opkomst matig. Hij heet welkom Johan Robijn en Rinus van den Dungen die voor het eerst aanwezig zijn. De nummers 240 en 241.IMG_1014 Johan heb ik eerder gezien, hij bevestigt dat tegenover mij. Johan maakt er wel een verre reis voor, hij woont in Leeuwarden. De ‘Heren van 42 BVE’ worden genoemd en voorts de tafeloudste, de erepresident en de ereleden. Ook de ‘Gildehoofdman’ en zijn ‘hopman’ worden genoemd. Dat zijn resp. Hans Steenmetz en Jan Lakeman maar die hebben zich zelf deze titels toebedeeld. Het voorgerecht wordt opgediend. Dat is ‘Tom kha gai’, een kippensoepje met bosui en koriander. Een pittige soep en een goede inleiding op wat gereed staat in een andere ruimte.0032 WO 220415 VOC LUNCH DE WAAG BOXTEL RvN RO RESIZED Tafel voor tafel worden de deelnemers uitgenodigd om voor het buffet langs te lopen en te nemen van de vele gerechten die staan opgediend. Ik noem ze op (met dank aan Jurgen Bosmans): Gravad lax ( gemarineerde zalm), salade met glass noodles en pittige garnalen, rode peper,saladeIMG_1017 van waterkers, ijsbergsla en peultjes, Daging Atjeh, Rendang, Buthan wok ( varkensvlees met sinaasappel en sherry ),witte rijst, zoetzure kip, babi pangang , sambal telor, lamsbout van Nix. Volgens traditie mag Robbert Jan op afstand adviseren, hij mag zich niet in de keuken laten zien. Ik ben een uur voor aanvang van het maal in de keuken geweest en heb de schrijver van het kookboek niet aangetroffen. Het is tijd voor hen die het woord willen voeren. Majoor Stef Laarman, cdt. 42 BVE, is blij dat er vijf actief dienende officieren aanwezig zijn. Hij vertelt over de bijzondere herinneringen die heeft bij twee van zijn disgenoten. Ooit zei een jachtopziener tegen hem: ‘Ga jij maar paardrijden!’ Dat deed hij en dat was bij een officier, de vader van Robbert Jan.0047 WO 220415 VOC LUNCH DE WAAG BOXTEL RvN RO RESIZED Stef heeft ook een relatie met de opstand van de Georgiërs op Texel vlak na het eind van de oorlog en wie zit naast hem aan tafel? Rob Hiltmann, zoon van een Georgiër. Stef hoopt dat hij nog vele malen met zijn officieren aan deze tafel kan aanzitten.
Daarna krijg ik het woord. Aan de waarnemend president van de Zutphense tafel, Henk Nix, heb ik gevraagd of ik de president van deze tafel mag vragen het woord te voeren over de feestelijke lunch ter gelegenheid van het feit dat die tafel 75 jaar geleden is opgericht. Ik vermeld dat ik heb geconstateerd dat er misverstanden zijn over de juiste datum. Op 16 oktober vindt de lunch plaats. De ontvangst is door het gemeentebestuur van Zutphen in de historische Burgerzaal van Zutphen, daar zal een korte lezing worden gehouden over de militaire geschiedenis van Zutphen waarna een warme lunch in restaurant ’s-Gravenhof gereed zal staan.0049 WO 220415 VOC LUNCH DE WAAG BOXTEL RvN RO RESIZED Daar zullen de officiële toespraken worden gehouden. Robbert Jan Nix is de volgende spreker. Hij hoopt dat de jonge officieren de taak van de ouden zullen overnemen, tenminste zullen bijstaan. Hopelijk zal dan in 2035 deze tafel nog bestaan. Toen hij op de KMA zat was Pieter Blussé zijn instructeur. Vaak had Pieter een gedicht bij de hand, dat zal hij nu doen. Robbert Jan leest voor:

Vandaag is het Kandori, vanwege het Buffet van Nix
Waar wij eer- fiere- ruiters, nu ietwat roestig, weerom aanwezig zijn
Ook Tuur, of hij nu wel … of echt niet jarig is.
Van her en der zijn wij gekomen, kameraden allemaal
Met stijl en veel esprit, maar ook soms grijs of kaal
Luid klonk weer de Huzarenmars, een lied zonder refrein
Wij voelen ons weer jong van geest en ook nog steeds heel gis,
En vergeten dan heel even, dat wij geen 21, maar echt veel ouder zijn.

Het is nu al de 3e keer dat, den Dirk niet voor zal gaan
Een driemanschap heeft nu die baan
Op hun commando, wordt voortaan gezeten, of moeten wij gaan staan.

Weest moedig makkers, vreest niet dees dis
Laat u niet kenen, neem nog een hap
Van het zoet, zuur, zout en hier en daar pedis
Om het zweet te wissen is er vast nabij, servet of andere lap.

Wanneer u straks weer huiswaarts gaat
Zeer welgedaan en mogelijk met rood gelaat …,
Vrees niet de onderbrand van morgen, die wellicht niet ontbeert
Want heus u ja alles raakt u echt weer kwijt, dat wordt gegarandeerd.

Voor dit gedicht wordt Robbert Jan beloond met donderend applaus. Rob Hiltmann wijst op 24 juni a.s. Dan komt kol. Kees Kuijs die ooit gediend heeft bij 43 Tkbat. Hij is thans werkzaam bij de marechaussee en was operationeel commandant van alle agenten in het rampgebied van de MH17 in de Oost-Oekraïne en zal daarover een inleiding verzorgen. Dick vraagt Jan de Bruijn0051 WO 220415 VOC LUNCH DE WAAG BOXTEL RvN RO RESIZED te gaan staan, drager van de penning met ‘Aspirant geroyeerd lid’. Jan is inmiddels twee keer aanwezig geweest en Dick vindt dat genoeg om hem van die penning te ontdoen. Bij mij aan tafel wordt gemopperd dat dit niet geldt, als hij drie keer present is geweest dan mag hem dat merkteken worden afgenomen. Dick bedankt Jurgen voor het voortreffelijk maal dat hij heeft bereidt en daarvoor krijgt Jurgen applaus. De meest aanwezigen blijven nog even na om een kop koffie of een ander drankje te drinken.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Cavalerie. Bookmark de permalink.