Griekenland zegt nee

Vergelijk de EU met een vereniging, de Eurogroep met een onderafdeling. In de onderafdeling zegt een lid nee tegen de rest van de leden. Nou, dat wordt opnieuw praten. Je kunt het ook anders onder woorden brengen: Griekenland heeft gewonnen en de rest heeft verloren. Dan wordt het al gauw prestige, vooral als de rest niet tegen verliezen kan. Ik ben voor nieuwe onderhandelingen en voor clementie voor Griekenland. Ik ga kort door de bocht. Er zijn teveel fouten gemaakt. Griekenland had niet tot de Euro mogen worden toegelaten. Dat is een fout van de landen die de Euro reeds hadden. De vorige regering heeft er een potje van gemaakt en corruptie eerder bevorderd dan bestreden. De Eurogroep had niet zo snel tot de eerste steunverlening moeten besluiten. Ministers van Financiën vervielen in populisme. Minister De Jager zei dat elke Nederlandse Euro terug zou komen. Dat was onzin en volksverlakkerij.
Op 29 nov. 2012 schreef ik reeds op mijn website: “Het geld dat Nederland aan dat land geleend heeft zijn we kwijt” Maar dat kon minister De Jager niet vertellen, sterker durfde hij niet te vertellen. En dat vond ik toen al flauwekul. De Eurogroep had toen al gewoon het geld aan Griekenland kunnen geven. Dan had het land minder hoeven aflossen en had het meer lucht gehad om een ander financieel overheidsbeleid te kunnen voeren.
Bij de tweede steunverlening ging het om nog meer geld. Toen lag Duitsland lang dwars. Was het maar niet akkoord gegaan. Maar het deed het toch, weer een fout van de Eurogroep. De voorwaarden werden aangeschroefd. Een land waar de corruptie welig tiert wordt niet bij besluit zomaar vrij van knoeierij. Zeker niet als de man in de straat ziet dat de rijken in Griekenland geen belasting betalen. De Eurogroep had de Grieken moeten helpen met het bestrijden van corruptie.
Griekenland heeft 240 miljard Euro schuld aan de Eurogroep. De Eurogroep zou er goed aan doen het land de helft kwijt te schelden. Griekenland heeft van de ECB 150 miljard Euro steun gekregen. De bank zou daarvan 75 miljard kunnen afschrijven. Dat helpt Griekenland meer dan de armen, de bejaarden, de zwakken in Griekenland de lasten laten dragen.
Griekenland leert de rest van Europa een les. De uitslag van het referendum, 61% tegen de voorwaarden van de Eurogroep, voorkomt een mogelijke burgeroorlog in dat land. In de geschiedenis is het land daar niet vrij van geweest. De Griekse samenleving was in de afgelopen weken te zeer in beroering en moet tot rust komen. Ten tweede erkent de Griekse regering met het aftreden van Varoufakis dat personen van het toneel moeten verdwijnen. Aan Europese kant moeten er ook andere gezichten komen. Dat de Duitse minister Schäuble van het toneel verdwijnt lijkt me onvermijdelijk. Voor Merkel is dit het begin van het einde van haar kanselierschap. Ook voor Dijsselbloem heeft het gevolgen. Ook op die positie moet een ander gezicht komen. In ieder geval kan zijn termijn als voorzitter van de Eurogroep niet verlengd worden.
Zo zijn er meer gevolgen. De zaak moet uit de sfeer van sentimenten en irritaties. En zeker uit de handen van politici die de kiezer naar de mond praten: de populisten. De Griekse economie en de Griekse overheidsfinanciën dienen nuchter geanalyseerd te worden. Dan zal blijken dat de enorme schuldenlast de draagkracht van de Griekse economie verre te boven gaat. De leden van de Eurogroep hebben schuld aan de huidige situatie en dat kost ons geld. Het is even slikken, maar we moeten door de zure appel heen bijten.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten, Politiek. Bookmark de permalink.

2 reacties op Griekenland zegt nee

 1. Jan Schild schreef:

  Beste Tijme,

  Het deed me deugd dit weer van je te lezen. Bewijs van je inzicht en vitaliteit. Analytisch en je zet het zo goed en helder op een rij dat het voor mij zeer leerzaam is. En, het treft me steeds weer, ik het het met je eens ben . Graag het beste met je gezondheid.
  Vr. groet,
  Jan

 2. theo derksen schreef:

  Hallo Tijme,
  U bent zoals altijd bij de les. Inmiddels weet ik dat bepaalde uitdrukkingen van mij of diskwalifikaties van personen door mij door U niet op deze website geplaatst worden.
  Dus blijf ik mild over Zalm, voor en tot 1 januari 2002, ik blijf ook mild over meer dan vijf jaar onderhandelen met de Grieken zonder enig resultaat. Ik blijf mild over de huidige politiek en over de huidige politieke ambtsdragers. Dit inclusief die van Griekenland. Soms denk ik was er maar geen toren van Babylon geweest dan hadden ze elkaar beter begrepen. Tijme, Argentinie was op sterven na dood. Alhoewel het nu niet meer zo goed gaat, zijn ze er boven op gekomen. Hoe, door gedeeltelijke kwijtschelding. Beter een half ei dan een lege dop. En dat laatste had al lang voorheen bij Griekenland ook moeten gebeuren. Maar wat niet is kan nog plaatsvinden. In ieder geval moet de Griekse bevolking zo snel als mogelijk geholpen worden. Dat is en blijft de prioriteit nummer 1. En Angie. Och die Angela. Ik moet mild blijven anders…
  En Dijselbloem. Ook nu blijf ik mild. Schauble is me te hard. Hij is hard voor zich zelf dus ook hard voor zijn omgeving. Voor de rest is het van belang dat de Griekse mensen zo snel als mogelijk weer heel normaal kunnen deelnemen aan het Europees maatschappelijk leven. Dus geen discussie meer over geld en cijfers maar praten over Griekse mensen. De mens is uniek en belangrijk in zijn soort. Immers!
  Vriendelijke groeten
  Theo

Reacties zijn gesloten.