Mijn fragiel hart

Van afgelopen zondag, 28 juni 2015, tot en met donderdag 2 juli jl., heb ik in het ziekenhuis gelegen. Mijn hart hield er mee op en deed dat drie keer. Twee keer in de slaap, in de nacht van zaterdag op zondag, de derde keer om twintig voor vijf zondagmiddag toen ik het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk aan het lezen was. Drie keer gaf de ICD een shock af. Na de derde keer werd ik misselijk en ben met een ambulance naar het ziekenhuis in Winterswijk gebracht. Uit onderzoek bleek dat er van alles mis met het hart van me was. Zondagavond om negen uur lag ik in het MST in Enschede op de afdeling hartbewaking. Drie uur zijn artsen en verpleegkundigen toen met me bezig geweest. De belangrijkste vraag was of de ICD, implanteerbare cardioverter defibrillator, terecht gewerkt heeft. Dat is drie keer het geval geweest. Drie keer ben ik gereanimeerd. Mijn ICD is anders – scherper – ingesteld en de medicatie is veranderd – zwaardere medicijnen. Afgelopen maandag ben ik naar de verpleegafdeling gebracht. Dinsdag ben ik gekatheteriseerd met als resultaat dat de aders rond mijn hart net zo schoon zijn als vorig jaar. Er is dus geen stent geplaatst. De bloeddruk werd voortdurend gemeten, het bloed onderzocht, hartfilmpjes gemaakt. Woensdag is er een hartecho gemaakt, daarna heb ik een fietstest gedaan. Toen moest ik nog een dag blijven. Bij een fietstest neemt het aantal keren dat het hart per minuut slaat toe. Bij rust neemt de hartslag snel af. Bij mij niet. Dat gaat traag en is levensbedreigend. Afgelopen donderdagmiddag mocht ik naar huis. Langdurig zware lichamelijke arbeid is er voor mij niet meer bij. Ook moet ik in gedachten niet voortdurend bezig zijn met iets dat toch wel goed komt. Ik weet ook wel wat ik voorafgaande aan de shocks niet goed heb gedaan. Vorige week donderdag en vrijdag heb ik veel te lang zwaar werk in de tuin verricht. Ik wou teveel in te korte tijd. Even alle remmen los veroorzaakt deze gevolgen. Ik kan het navertellen en ben dankbaar dat ik nog leef. Maar ik zal anders moeten leven. Ik zeg het de oude generaal Meines na: ‘Die wolken lucht en winden, wijst spoor en loop en baan, zal ook wel wegen vinden, waarlangs uw voet kan gaan’ (Gez. 427, Lied 904).

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Gezondheid. Bookmark de permalink.

11 reacties op Mijn fragiel hart

 1. Jan Schild schreef:

  Beste Tijme,

  Houd het bewust kort. Met jou ben ik dankbaar dat je het gehaald hebt. Veel sterkte. Gelukkig weet jij wie je moet vertrouwen. Desondanks blijft het moeilijk. Tenminste zo ervaar ik dat bij mijn (veel geringere) beproevingen. Dankzij jouw citaat ben ik gaan zoeken of Beveel gerust uw wegen het nieuwe Liedboek heeft gehaald. Gelukkig wel. Zo blijf ik van je leren. Ik hoop voor ons beiden dat dat lang nog zo mag blijven.
  Jan

  Ook weer aangenaam getroffen door de nuchtere en daardoor dappere wijze waarop je verslag doet van dit ingrijpende gebeuren.

 2. Heere Smit schreef:

  Ook ik ben onder de indruk van de nuchtere wijze waarop je verslag doet van wat je is overkomen. Een spannende week, waar je wonderwel weer doorheen bent gekomen.
  Betekent dan nu dat je ook niet meer kunt wandelen? Misschien is dat van latere zorg. Maar je citaat van deze mooie psalm wijst daar ook een beetje naar.
  Eerst nu weer op krachten komen.
  En bij jou het zelfde versterkte geloofsvertrouwen als bij mijn oud studiegenoot Benne Sollinger. Hem overkwam iets vergelijkbaars de afgelopen weken en schreef over zijn ervaringen op Fb en in Lichtstralen. Ook bij hem zie ik dat het zijn Godsvertrouwen verdiept heeft .
  Ik wens je nog vele goede jaren toe, samen met je vrouw. Ook voor haar zullen het spannende tijden (geweest )zijn..

 3. greet brandsema schreef:

  Dag Tijme,

  een heftig verhaal. Als mens kun je veel hebben, maar ook weer niets.Gelukkig weet je zelf wat je niet had moeten doen. En dat is nou net ons probleem, je doet toch weer teveel in een keer.
  Jij vertelt het vrij nuchter, maar begrijpt ook wel dat het een heftige situatie is geweest. En nu weer aansterken!
  En uit ervaring zeg ik ook: Greet, jij ook sterkte. Want ook als partner hakt dit er flink in.(Jan kreeg plotseling een pace-maker).
  Wij wensen jullie beide kracht en vertrouwen de komende periode.
  Hartelijke groet Jan en Greet

 4. judith van Baar-Mulder schreef:

  Goedemorgen Tijme, Je hebt heel wat meegemaakt. in gedachten ben ik bij jou en je vrouw,
  Heel veel sterkte,
  groetjes Judith

 5. Ruurd Reitsma schreef:

  Hallo Tijme vorige week las ik ineens een bericht waarin zorg werd uitgesproken over ons maatje Jan Lakeman en ook over jou. Ik wist van niets, maar gelukkig heeft Rob Hiltmann me snel geinformeerd. Geweldig dat alles weer zo is afgelopen. Nu komt het op discipline en ‘Nee’ zeggen aan.
  Ik heb indertijd op de SROC iets mogen bijdragen aan het versterken van je gevoel voor discipline. Vergeet dat niet, anders schrijf ik een draaiboek voor je!
  Rustig en weloverwogen leven en doen, klinkt niet slecht en hoeft ook zeker niet vervelend te zijn, zeker als je zo kan blijven doorleven, hgr ook van Mieke, Ruurd Reitsma

 6. Mart van Lieshout schreef:

  Hallo Tijme.

  Dit wil ik je niet onthouden:

  Vele mensen dragen maskers,
  maar het is veel beter om gewoon jezelf te zijn.
  Niemand is nietig of heel klein,
  maar dan kom je er wel achter wie je echte vrienden kunnen zijn.
  Dus al draag jij zware zorgen,
  houd ze dan eens niet verborgen.
  Jij kan je wel groot houden of misschien heel erg klein…,
  maar dan weten je vrienden nooit wat je echte gevoelens zijn.
  Wees jij en voel je vrij,
  het lucht ook op, neem dat maar aan van mij.

  Groet Mart

 7. Date en Anna van der Zaag schreef:

  Dag Tijme,
  Jij hebt de laatste tijd veel meegemaakt.
  Wij wensen jou en Greet veel sterkte.
  Een hartelijke groet van Date en Anna vander Zaag.

 8. theo derksen schreef:

  Wij zijn helaas niet zo stichtelijk, dus niet zo psalm en bijbel vast maar wij zijn oneindelijk blij te kunnen lezen wat we hier van uw lezen.
  Dus ook namens Cathy,
  Theo

 9. Henk Adelaar schreef:

  Fijn dat het weer beter met je gaat. Die wandeltochten zou ik stoppen. Een huzaar die veel loopt, dat kan niet kloppen.
  Je schrijfvaardigheid is niet aangetast: in tegendeel.

 10. Hans Gaillard schreef:

  Beste Tijme, je hebt een paar heftige dagen achter de rug! Ik hoop voor je dat het snel weer de goede kant uitgaat. Met hartelijke groeten, Hans Gaillard

 11. Martien Opgenoort schreef:

  Dag Tijme .
  Wat kun u het mooi na vertellen de gebeurtenissen van je fragiel hart. Het is wel heftig wat jullie meemaken de laatste tijd.
  Doe nu maar rustig aan ,en wees vol vertrouwen in het Woord van de Heer.
  Net wat je zelf zegt , Het komt allemaal goed !
  Hartelijke groeten : Martien en Ketty

Reacties zijn gesloten.