Ongeval in Alphen aan den Rijn

Met belangstelling volg ik het nieuws rond het ongeluk in Alphen aan den Rijn met een nieuw brugdek en twee hijskranen. Ik heb technische belangstelling en ik ben benieuwd welke politieke gevolgen dit heeft.
De techniek. Er zijn vele vragen. De raming van de kosten bedraagt € 12,5 mln., bij de aanbesteding schrijft slechts één combinatie20150803 Alphen aan den Rijn in voor een bedrag van € 5,6 mln. Het te vervangen brugdeel is door een hijskraan op land weggehaald, waarom niet op dezelfde manier het nieuwe brugdek aangebracht in plaats van op pontons? De deskundigen spreken elkaar tegen. Waarom stonden de hijskranen niet op rups i.p.v. op wielen en stempels. De mensen die op het tijdstip dat het misging aan het werk waren weten het best wat ze deden en waar ze mee bezig waren. Het is te hopen dat de uitkomsten van het onderzoek niet te lang op zich laten wachten.
Politieke gevolgen. Toen het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake de monstertruck in Haaksbergen verscheen, kon de burgemeester zijn biezen pakken. In Alphen aan den Rijn zijn geen mensen als gevolg van het ongeval omgekomen. Dat zou de politieke gevolgen kunnen dempen. Afwikkeling van materiële en financiële schade is in Nederland goed geregeld en gaat buiten politieke en bestuurlijke organen om. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat het rapport van de Onderzoeksraad veel gebreken en fouten aan het licht brengt maar dat de bespreking van het rapport in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn afloopt zonder politieke gevolgen voor leden van het College van B&W.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten. Bookmark de permalink.

3 reacties op Ongeval in Alphen aan den Rijn

 1. theo derksen schreef:

  Hallo Tijme,
  Ik weet zeker dat U als bestuurlijk verantwoordelijke nooit en te nimmer een werk dat begroot is op 12,5 miljoen Euro zou aanbesteden voor minder dan de helft, in dit geval voor 5,6 miljoen Euro. Bij U zouden alle lampen op rood staan. Eerst alles narekenen, samen met de deskundigen op dat gebied. Vervolgens al dan niet een externe raadplegen en dan tot de conclusie komen dat het schier onmogelijk is voor die prijs te doen wat er wordt verlangd. Tenzij gewerkt wordt met aftands materiaal en de veiligheid op de tweede, derde of op helemaal geen plaats komt.
  Gelukkig zijn er geen dodelijke slachtoffers. Toch dient de verantwoordelijk bestuurder, hoe jammer dat ook is, alhoewel ik het een blunder van de eerste orde vind, direct te vertrekken. Zo niet, dan moet hij maar wegegstuurd worden.
  Hartelijke groeten
  Theo

  • Tijme J. Bouwers schreef:

   Als financiële man zou ik zeker een analyse van de raming en het bedrag waarvoor bij de aanbesteding is ingeschreven vragen. Wel zou ik me ook kunnen voorstellen dat ik dacht: Dat is een aardige meevaller. De gemeente heeft ingenieursbureau Witteveen + Bos bij deze klus ingeschakeld.
   Met de verantwoordelijke bestuurder zul je de wethouder of de burgemeester bedoelen. Daar is het mijns insziens veel te vroeg voor. Op de pontons waren medewerkers van de aannemingsbedrijven bezig met de laatste controles. Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten, een minuscuul rukje teveel aan een handle kan al fataal zijn. Op National Geographic tv heb ik vaak gekeken naar Air Crash Investigation. Een onderhoudsmonteur pakte op zicht een bout. Paste perfect. Toch was het een verkeerde bout en het grote vliegtuig verongelukte. Ik wacht het rapport van de Onderzoeksraad af en dan nog zal redelijkheid mijn mening bepalen.

 2. theo derksen schreef:

  Hallo Tijme,
  Ik geloof niet echt dat U, in die extreme situatie `slechts` aan financieel gewin zou denken. Ik zou mij kunnen voorstellen dat U uw bedenkingen zou hebben. Zo van volgens mij is hier iets niet koosjer. Hoe kan een onderneming het voor minder dan de helft doen bij dit soort miljoenen bedragen. Zijn ze wel gekwalificeerd ? Zijn ze wel goed uitgerust met hulpmaterialen en zijn ze wel in de gelegenheid deskundigen in te schakelen die helpen bij het klaren van de immense klus. Op basis daarvan heel secuur alles door (laten) rekenen, al dan niet met een externe deskundige en dan uw conclusie trekken. Ja of Neen. Dat alles is in Alphen, in het voor traject dus, niet gebeurd. Waarom niet ? Blijft nu nog open. Maar mocht het zo zijn dat de een of de andere bestuurder in Alphen aan de Rijn alleen maar na het financieel voordeel heeft gekeken en zich verder niets maar dan ook helemaal niets heeft afgevraagd dan dient hij of zij echt direkt op te stappen voordat ze hem of haar wegsturen.
  Met vriendelijke groet
  Theo

Reacties zijn gesloten.