KNVOL bezoekt JISTARC op oefening

Het is druk op de weg, files op de A18, de A12 en de A50 is vanaf Arnhem richting Apeldoorn afgesloten. Ik rij door de Achterhoek via Zutphen want de brug over de IJssel bij Doesburg is afgeslotenIMG_2550 wegens onderhoud. Op het laatste stuk naar Harskamp, vanaf de A1, hangt een dikke mist. Onder normale omstandigheden duurt de rit een uur, nu kost het tweemaal zoveel tijd. Om half tien is de ontvangst met koffie en een flink plak cake. Ritmeester Rutger Poelakker is de gastheer van de leden van de Kon. Ned. Ver. “Ons Leger” in het ‘Trefpunt’ op de generaal Winkelman kazerne.
Het bezoek is hier afgesproken en niet op de vaste basis van JISTARC in ’t Harde. De reden is dat de eenheid deelneemt aan de oefening ‘Lowland Torch’ en het werk van de eenheid dan in de praktijk te zien is. In ’t Harde zou het bij de theorie gebleven zijn. Tussen tien en twaalf krijgen de twintig deelnemers aan dit bezoek toelichting op wat JISTARC is en doet. Majoor Danny Dudart laat aan de hand van dia’s de organisatie zien en licht de taken van de diverse onderdelen toe. JISTARC is de inlichtingeneenheid van de gehele krijgsmacht. Luchtmacht, Marine en Landmacht leveren dus ook personeel voor de verschillende onderdelen.IMG_2546 Een module van JISTARC is in staat om in een gebied rond het centrale punt alles af te luisteren. Ook kan worden beschikt over de Scan Eagle, een drone. Zo worden vijandelijke eenheden opgespoord of daar inlichtingen over verkregen, bijv. waar men van plan is een aanslag te plegen. Ook voor civiele doeleinden kan JISTARC nuttige diensten bewijzen. In de bossen bij Helden groef iemand een gat en plaatste daarin een spies. De dader is gepakt. In de provincie Groningen, in de plaats ’t Zandt, was een pyromaan actief. Gepakt met behulp van JISTARC. Een wijk in Amsterdam werd geteisterd door een inbraakgolf, JISTARC hielp de boeven te pakken.
De tweede spreker is de commandant van JISTARC, kolonel Hans van Dalen. Hij herinnert aan de muiterij van het 1e regiment infanterie die eind okt. 1918 plaatsvond toen barakken in brand werden gestoken. De aanleiding was het intrekken van verloven. Tegen het eind van WO II sloegen de Duitsers er hun hoofdkwartier op om de komst van de geallieerden in Nederland tegen te houden. De kolonel vertelt over het werk van JISTARC in Mali. Inlichtingen worden ingewonnen om te kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren, waar de vijand gaat vechten, waar vluchtelingenstromen ontstaan. Dit inlichtingenwerk komt op steeds hoger niveau. De missie in Mali is een VN missie en wordt door de VN betaald en is dus goedkoper dan de missie naar Afghanistan. Aan de hand van vele beelden laat de kolonel het werk van JISTARC in Mali zien.
Na de lunch, verzorgd door Paresto, lopen we een paar honderd naar een zogenaamde module. Dat zijnIMG_2554 aan elkaar geschakelde ronde tenten. Eerst maar even buiten een groepsfoto maken. Dan naar binnen. Het oefengebied is te zien op een grote overzichtskaart waar een grote straal om Harskamp is getrokken. Op de kaart zijn op schaal plaatsnamen uit Mali ingevuld. Uit dit gebied worden inlichtingen met behulp van vele sensoren ingewonnen. Elke sensor staat in verbinding met een laptop. Daarachter een militair. Aan de oefening nemen Duitsers, Denen en Belgen. Alle onderdelen van de module worden toegelicht. Als zo’n oefening plaatsvindt in Nederland is er ook bijvangst. Per oefening is er een drugsdeal die wordt opgemerkt.
Met een drankje en een hapje wordt het bezoek in het ‘Trefpunt’ afgesloten. Voor de organisatoren van JISTARC is er een flesje mooie wijn.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in KNVOL. Bookmark de permalink.