Een stalen hoofdzekeringkast – Hindernissen voor de burger die meewerkt aan de energietransitie

Welke hindernissen op de weg naar energiebesparing kan een burger tegenkomen? Dat zijn er niet weinig. Isolatie van een woning bevordert minder gebruik van energie. Wanneer twee maatregelen tegelijk worden genomen is er subsidie. Bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en het aanbrengen van dubbele ramen. De burger heeft dat al gedaan en laat de vloer isoleren en omdat het dak, van bitumen, gerenoveerd moet worden is het handig dat ook te isoleren. Tegelijk wil hij zonnepanelen laten plaatsen om in eigen stroombehoefte te voorzien. Hij heeft een telefoongesprek met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Subsidie kan nog worden aangevraagd, al is de bodem van de pot in zicht. De vloerisolatie wordt gegund en de burger wil subsidie aanvragen. Er blijken twee uitvoerdersverklaringen nodig. Die van de vloer is er, die van het dak nog niet. De aanvraag via de website van de Rijksdienst kan niet worden ingediend. De dakrenovatie met isolatie wordt gegund. De pot van het Rijk is inmiddels leeg en er kunnen geen aanvragen, op grond van een bestaande subsidieregeling, meer worden ingediend. Aldus de Rijksdienst.

Het aanbrengen van zonnepanelen wordt gegund. De zonnepanelen zijn voorradig, de omvormer komt na de bouwvakvakantie. De aannemer meldt de burger alvast aan als energieleverancier. Netbeheerder Liander zal een zogenaamde slimme meter aanbrengen. Een ronddraaiende schijf zal worden vervangen door een digitale meter. De burger laat het elektrotechnisch bedrijf naar de groepenkast kijken. Die is niet voorzien van een aardlek en dus niet veilig. De burger laat de groepenkast vervangen. Namens Liander komt een monteur van Brinck meettechniek een paar weken later langs. De monteur kijkt in de meterkast. ‘Dat mag ik niet doen’,  is het eerste wat hij zegt. De burger is benieuwd. De meter zit onder de groepenkast en daaronder zit nog een kast die verzegeld is. Daarin zitten de hoofdzekeringen. Echter, de kast is van staal. En in een dergelijke stalen kast zit asbest. Een andere monteur van het installatiebedrijf heeft zich tot de Arbeidsinspectie gewend en die heeft verboden dat een gewone monteur aan asbest mag komen. De burger belt zijn eigen elektrotechnisch bedrijf en ook de monteurs van dat bedrijf mogen niet aan asbest komen. De burger, eigenaar van het huis, mag dat wel, maar hij mag het zegel niet verbreken. De burger belt Liander. De medewerker moet met een andere afdeling contact opnemen en zal over een paar dagen terug bellen. Kan de burger ook zelf contact opnemen met die afdeling? Nee, dat kan niet, de medewerkers hebben geen telefoon. ‘Dat klinkt niet geloofwaardig’, zegt de burger. Maar hij moet niet kwaad worden op de vriendelijke medewerker. Die belt ’s middags al terug. Liander is met Brinck in overleg over het vinden van een oplossing. Over een termijn kan niets worden gezegd. De zonnepanelen kunnen wel worden gelegd. Het stroomverbruik is dan minder, maar hoe wordt er afgerekend met de geleverde stroom? De burger blijft zitten met veel vragen.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Nieuwe technologie. Bookmark de permalink.