Een cavalerielunch in Joppe

Bij het aperitief van de op een na oudste ‘koffietafel’ van de VOC, de Zutphense lunchtafel, zitten vandaag 16 oud-officieren van de cavalerie rond de open haard van het ‘Bosrestaurant’ te Joppe. De waarnemend-voorzitter, sinds jaren leidt hij de bijeenkomsten en schrijft hij ze uit, heeft net een rondje gegeven wanneer ik binnenkom. Henk Nix is vandaag jarig. Krijn Kraak is vandaag bijzonder spraakzaam, hij vertelt waar hij zoals heeft gewoond. Bijna stond zijn laatste woning in Dinxperlo maar hij liet de mooie woning aan zich voorbij gaan en heeft zich toch maar in Almelo gevestigd. Het tweede rondje is van mij, aan tafel licht ik het toe.De lunch vindt plaats in de serrezaal van het restaurant. Henk heeft de tafel opgetuigd met een sabel, een model van een Centurion-tank, een tafelbel en andere parafernalia. Voor aanvang van de lunch vraagt hij een moment stilte. Hierna vertel ik dat de ICD die in mijn lichaam zat eruit is gehaald en er aan nieuwe met drie leads in is geplaatst. Ik merk een aanzienlijke verbetering van mijn algehele lichamelijke toestand. De oude ICD laat ik rondgaan en een tekening van de nieuwe ICD. Na de soep en een ragout in een rond kommetje vertelt John Kapteijn over een plaquette bij een restaurant op de Ginkelse hei. De kornet, C.E. graaf van Limburg Stirum, de korporaal P. Ch. Bonkerk en huzaar J.G. Dijkers stonden op 10 mei 1940 op de uitkijk om hun eenheden tijdig voor de komst van de Duitsers te kunnen waarschuwen. Ze zaten in de café ‘Zuid-Ginkel’ aan de toenmalige kunstweg van Ede naar Arnhem. Sinds 1995 heet het café ‘Juffrouw Tok’. Op de uitkijk werden ze verrast door een flankaanval van Duitsers. De huzaren van het derde regiment werden overrompeld en door de Duitsers doodgeschoten. Met een schot door het hoofd. Na de oorlog is een gedenksteen met plaquette voor het pand geplaatst. Dat was na vele jaren aan restauratie toe. Dankzij de inzet en de steun van de toenmalige burgemeester van Ede, de heer C. van der Knaap, is op 10 mei 2016 een gerestaureerde plaquette onthuld in aanwezigheid van een erewacht in ceremonieel tenue van huzaren van het regiment Huzaren van Boreel. Op de plaquette wordt vermeld dat de gevallen huzaren deel uitmaakten van het tweede regiment, maar dat moet het derde regiment zijn. Er wordt aan gewerkt om dat op korte termijn te herstellen.

Later tijdens de lunch sta ik stil bij twee data. Op 9 november a.s. is het 80 jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond. Hitler liet zijn volgelingen los op Synagogen en Joodse eigendommen in Duitsland. Er rinkelde veel glas en vele panden vielen ten prooi aan de vlammen. In Duitsland wordt dat in vele plaatsen herdacht. Zo ook in Bocholt waar dit jaar de herdenking uitgebreider is dan in vorige jaren. Het is een datum die in Nederland niet vergeten mag worden. Naar aanleiding van de aanslag op Joden in een synagoge in Pittsburg berichten Amerikaanse media als ‘The New Yorker’ en de ‘New York Times’ over de achtergronden. Een ronduit antisemitisch geschrift als de ‘Protocollen van de Wijzen van Sion’ wordt in Amerika openlijk besproken en voor waar aangenomen. Het is het resultaat van haat zaaiende opmerkingen van de huidige president van Amerika die het volk verdelen en groepen tegen elkaar opzetten. De oorsprong van de protocollen ligt in een geschrift uit 1864 dat tegen Napoleon III, keizer van Frankrijk, gericht was. Toen het Zionisme aan het eind van de 19e eeuw opkwam vervalste men dit geschrift. Napoleon III werd vervangen door Joden. De Russen gebruikten het om pogroms tegen de Joden te organiseren. In Frankrijk kan gedacht worden aan het proces tegen Emile Zola. Om over Hitler en zijn trawanten maar niet te spreken. Het is zeer zorgelijk wat er nu in Amerika gebeurt.

De tweede datum is 11 nov. a.s. Dan is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog beëindigd werd met een wapenstilstand. Wie meer over het militaire verloop van de Eerste Wereldoorlog wil lezen zou het boek ‘Een kleine geschiedenis van de grote oorlog 1914-1918’ van Koen Koch ter hand kunnen nemen. Het beschrijft de oorlog aan drie fronten, het Westfront, het Oostfront en het Italiaans/Oostenrijks front. Ook de slag bij Gallipoli blijft niet onvermeld. De gevolgen van die oorlog zijn in het hedendaagse Europa nog steeds merkbaar, denk aan de Balkan en Oost-Europa. John Kapteijn vult aan dat er een documentaire over WO I is gemaakt op basis van oud beeldmateriaal en interviews met overlevenden. De beelden waren zwart-wit maar zijn nu in kleur voorzien van 3d en met audio. De documentaire heet ‘They Shall Not Grow Old’. Aan tafel wijzen enkelen op de boeken van Barbara Tuchman over de aanloop en eerste dagen van de Eerste Wereldoorlog. De volgende lunch is op 6 dec. a.s. Dan zal er een stoofpotje wild op het menu staan. Tot slot maakt de uitbater van het restaurant een foto van de aanwezigen.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Cavalerie. Bookmark de permalink.