Bienener Altrhein, een arend?

De herfst zou vandaag weleens op z’n mooist kunnen zijn, de kleuren zijn prachtig. De zon schijnt uitbundig, er is geen wolkje aan de lucht. In de afgelopen nacht heeft het zeer licht gevroren. Het is tijd eens een kijkje te nemen in de Bienener Altrhein. Als ik het gebied binnenrijd vliegt een grote roofvogel door de lucht, recht over me heen. Het heeft een lange staart en op het eerste gezicht is het duidelijk groter dan een buizerd. Een arend? Maar welke, een vis- of zeearend? Ik rij het gebied in, ik neem de buitenring. Vlak voor mij grote zwermen ganzen. Ze gaan zitten op de graslanden recht tegenover de splitsing van wegen. Na de rondrit zal ik ze zeker weer zien. Bij de boerderij-ruïne vliegen weer twee grote roofvogels, de een is donker, de ander is duidelijk lichter. Aan de andere kant van de ruïne zie ik de donkere op de grond zitten. Een paar voorbijgangers, een echtpaar dat ik op deze plek eens eerder tegenkwam, durf ik wijs te maken dat daar een arend zit. Later, aan de andere kant van de Grietherorter Altrhein zie ik nog zo’n grote vogel. Hij gaat op een lage tak van een boom zitten. Ik heb er een foto van gemaakt.

Voorbij de boerderij-ruïne tel ik 20 zilverreigers zonder van mijn kijker gebruik te maken. Er zouden best nog een paar meer kunnen zitten. Het zijn wel grote, er zijn twee soorten zilverreigers: grote en kleine. Hier en daar zitten een paar nijlganzen. Reeën heb ik vandaag niet gezien. Ik rij naar de andere kant van de Grietherorter Altrhein. Bij de kruising linksaf naar restaurant Nass sla ik rechtsaf. Plots weer zo’n grote vogel, dwars voor me langs. Gaat in een lage tak van een populier zitten, op zo’n 50 meter. Te ver om een goede foto te maken. Is dit wel een arend? Ik rij naar de Rijnoever. De zon laat de machtige stroom baden in het licht. Meerdere boten op de rivier beduiden dat de motor van de economie nog goed draait. Terug naar waar ik het gebied binnen ben gekomen. Daar zit een grote groep ganzen. Ze zitten tot vlak aan het asfalt van een binnen weggetje en laten zich niet verjagen door een fotograferende vogelkijker. Ik verlaat het gebied. Rechts zit een grote vogel op een paaltje. Wit van voren. Als ik hem wil kieken vliegt hij op en gaat op een paaltje verderop zitten.

Weer thuis denk ik over de grote vogel na. Een roofvogel langdurig op de grond. Dan op een lage tak van een boom en tenslotte op een paaltje. Is dat een arend? Het is typisch het gedrag van een buizerd. Misschien buizerds uit het Noorden die wat groter zijn dan de buizerds die hier broeden. Maar het echtpaar, dat aan het Millinger Meer woont, wilde het verhaal van een arend graag geloven. Zij wisten te melden dat bij dat water, een paar kilometer hiervandaan, een visarend voorkomt.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Natuur en jacht. Bookmark de permalink.

3 reacties op Bienener Altrhein, een arend?

 1. Hans te Winkel schreef:

  Is dit in de buurt van Rees?

  • Tijme J. Bouwers schreef:

   Ten Noorden van Rees, aan de Oostkant van de Rijn. Daar zijn de Bienener Altrhein, de oudste loop van de Rijn die het meest Oostelijk ligt. Dan, naar het Westen, de Grietherorter Altrhein, die de St.Katharinakirche in Grietherbusch afsneed van het woongebied van haar parochianen. Nog meer naar het Westen loopt de huidige Rijn.

   • Hans te Winkel schreef:

    Bedankt.
    Grietherort is dat niet dat plaatsje wat zeg maar dood loopt?
    Dit jaar daar gereden, we stonden voor de Rijn, en daar was ook een kleine camping of zoiets. We konden niet verder, dus weer terug.

    n.b. ik mis je zondagse verslagen.

Reacties zijn gesloten.