Coronavirus – Hoe kom je de dagen door?

Breng ik de dagen anders door dan voor de intelligente lockdown? Ten opzichte van de hitteperiode van medio vorig jaar is er niet zo veel verschil. Toen was het motto: zo weinig mogelijk bewegen. Een vrijwillige beperking in de bewegingsmogelijkheden die ook kon worden doorbroken. De zon stak, het zweet stond gauw op de rug en enig ander ongemak. Dat was het wel. Boodschappen doen deed je ’s morgens vroeg, voor de hitte uit. Ik moet ook denken aan onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Velen zaten de hele dag opgesloten in hun schuilplaats. Buiten zijn was gevaarlijk, men moest niet gezien worden. Verraad lag overal op de loer. De periode van onderduik duurde langer dan een maand, soms wel twee jaar.

Nu is het anders. Het Coronavirus is onzichtbaar, het kan door iedereen overgebracht worden. Het gevaar kan van de buurman, je beste vriend of zelfs van je levenspartner komen. De sfeer in het land maakt mensen angstig. Nu zegt de overheid dat thuisblijven het parool is. Het huis verlaten is nog net niet verboden. Men mag naar de apotheek, de supermarkt, de groenteboer etc. En bij iemand op bezoek gaan mag ook nog met maximaal drie personen, maar wel op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. De praktijk is dat men thuis blijft. Vandaag schrokken we. Een volle neef van Greet is afgelopen dinsdag aan het Coronavirus bezweken. Veertien dagen geleden viel hij thuis, in Assen. In het ziekenhuis constateerde men een scheurtje in de schedel. Geleidelijk aan manifesteerden zich de verschijnselen van het gevreesde virus. Tachtig jaar is hij geworden.

Vorige week vrijdag zijn we, zoals gebruikelijk op vrijdag, naar de supermarkt gegaan en hebben als twee afzonderlijke eenheden boodschappen gedaan. Overal was voldoende van. Zaterdagmorgen ben ik naar de groenteboer geweest om fruit te halen. Een zwager attendeerde mij op een programma voor videobellen: zoom. Dat heb ik geïnstalleerd en heb de mogelijkheden ontdekt. Via dit programma zijn gesprekken met maximaal 100 personen mogelijk. Dit maximum overstijgt alle alternatieven zoals WhatsApp, Skype, Facetime, Google Hangouts en Microsoft teams. Het is een goed middel om vergaderingen mee te beleggen. Elke deelnemer thuis achter telefoon, tablet, laptop of desktop. Besluitvorming kan doorgaan, het moet wel volgens de reglementen mogelijk zijn.

Gaan reparaties door? Ja. Gisteren belde de leverancier van de beveiliging van ons huis. Het jaarlijks onderhoud moet gebeuren. Hetzelfde bedrijf levert ook mijn vaste telefoons. Die heb ik op vijf plekken in huis. Twee weken geleden waren alle lijnen dood. KPN gebeld. Het signaal wordt tot in huis geleverd. Toen het plaatselijk bedrijf gebeld. Geconstateerd werd dat er in het systeem in huis ergens een probleem zit. Een basisstation met losse handsets beval de monteur aan. Misschien heeft een steenmarter een leiding onder het huis stuk gebeten. Vanmorgen kwam de monteur voor controle van de beveiliging. Hij had het basisstation en de handsets bij zich. De controle is uitgevoerd en de handsets zijn aangesloten op het basisstation. Ook heb ik de werking van de app op mijn telefoon waarmee ik buiten het huis de beveiliging kan in- en uitschakelen weer leren bedienen. Er is een nieuwe versie van de app gekomen met dubbele authenticatie. Ook die is weer ingeschakeld. Van het een komt het ander. Kloppen gebruikersnamen en wachtwoorden nog? Ik ontdek meer mogelijkheden van bepaalde programma’s op desktop en laptop, etc. En installeer nieuwe apps op mijn telefoon. Overigens, mijn lezers, ik verzeker u dat ik het nieuws zeer nauwgezet volg. Over Nederland en solidariteit in Europa, kortom over de politiek schrijf ik wellicht een deze dagen. Ik heb wel enig commentaar op een aantal actuele zaken.

P.S. Ik ben ook gedichten gaan lezen. Bijvoorbeeld het prachtige gedicht ‘Afscheid’ van Bilderdijk.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten, Persoonlijk. Bookmark de permalink.