Reiderwolde – het groene hart van de Blauwe Stad

Er staat een auto op de parkeerplaats. Op het pad naar de Natuurbegraafplaats loopt een vrouw met een hondje me tegemoet. Ik loop door een moerasveld. Er is een bruggetje. Het riviertje de Tjamme is hersteld. Het is hier nat en drassig. De koekoek laat zich van ver horen. De opslag is hogerIMG_6959 dan toen ik hier een paar jaar geleden liep. Er ontstaat echt een moeras dat over een paar jaar alle eigenschappen daarvan bezit.  Zoals de planten, de insecten, de kleine dieren, de vogels – kortom de flora en fauna. Het zonnetje schijnt. Hoe lang nog? Donkere wolken komenIMG_6965 vanuit het Zuiden dichterbij. Rond twaalf uur viel er een stevige regenbui in Winschoten. Moet ik straks terug? In de rugzak zit een poncho en een paraplu en een hoes voor om de rugzak. Mijn uitrusting is bestand tegen een flinke bui. Eerst maar eens naar het openluchttheater. Dat heet van dichtbij ‘Natuurtheater’. Een zeer open theater, zonder beschutting van bomen. De zitplaatsen van beton zijn tegen een heuveltje gevleid, het toneel is een grasveld daarvoor. Hoe vaak zou dit worden gebruikt? Het moet wel warm en droog weer zijn. Er is overigens ruimte genoeg voor goede mobiele horecavoorzieningen. Bovenop het heuveltje is een uitkijktoren. Het gebied van de Blauwe Stad is van hieruit goed te overzien. Aan de voet van het heuveltje ligt in een bos een Natuurbegraafplaats.IMG_6978 Naar het Westen ligt de Blauwe Stad, naar het Noorden het Oldambtmeer , begrensd door Finsterwolde, Oostwold en Midwolda. Pal naar het Oosten ligt Beerta. In die richting volg ik het verharde fietspad. De lucht wordt nu wel erg zwart. Ik aarzel, maar loop door. Staat daar een grote villa in het gebied, vanuit Beerta gezien over het verbindingskanaal? Daar kan ik nog wel even naar toe lopen voordat de eerste druppels zullen vallen. Inderdaad, het grote huis is per asfaltweg vanaf de andere kant goed te bereiken. Er is een brug over het gegraven kanaal aangelegd.IMG_6984 De villa is omheind, een paar luxe auto’s staan voor het huis. Het is het enige huis in het gebied omringd door water. De lucht wordt niet donkerder, zal er wel regen vallen? Ik vervolg mijn route die zo dicht mogelijk langs de randen van het gebied loopt, aan de Oostkant langs het water van het kanaal, en langs de Westkant de weg van Winschoten naar Finsterwolde. Hier en daar staan lage elektriciteitshuisjesIMG_6997 afgewisseld met meerdere kleine waar de draden uitsteken. Is het, of was het, de bedoeling dat hier gebouwd zal (zou) worden? In elk geval is het open terrein. Misschien nu in gebruik bij boeren die de grassnede oogsten. Drie asfaltwegen lopen vanuit het oosten een eindje het gebied in. Bij de derde loop ik het gebied in, maar eens zien hoever ik kom. Bij een bruggetje, er zijn meer kreken gemaakt, tref ik een man met een hondje. Hij komt uit Heiligerlee en wandelt hier vaak. Ja, het smalle paadje kan ik volgen en dan loop ik over de dijk van het kanaal naar de Ekamperweg. Hij vertelt dat er van de 1.600 kavels er 250 zijn verkocht.IMG_7009 Ik zeg dat er een mooi gebied ontstaan is. Maïs-, tarwe- en aardappelvelden zijn ook mooi, is zijn antwoord. Het paadje is misschien 30 cm. Breed. Het moeras laat zich hier en daar goed zien. Een prachtig blauwgrasland ligt tegen het moeras. Op het kanaal komen een paar bootjes voorbij. De waterrecreatie kan hier opbloeien, hier en daar zijn nieuwe jachthavens aangelegd. Watervogels zijn er genoeg, zoals  eenden, ganzen, meeuwen, meerkoeten, waterhoentjes etc. De lucht is lichter geworden,IMG_7021 ik heb nog geen drup gevoeld. Er zit nog wat donkere lucht, hoor ik gedonder? Nog eens goed geluisterd, het is vliegtuiglawaai. Er is nog een uitkijkpost. Een laag heuveltje, een trap omhoog en bovenop aan een paal een windvaan. Het is meer een uitzichtpunt. Nog een eindje en ik ben weer op de parkeerplaats langs de Nieuweweg, een wandeling van krap anderhalf uur met ideaal wandelweer, een T-shirtje blijkt meer dan voldoende.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Reiderwolde – het groene hart van de Blauwe Stad

  1. Judith van Baar-Mulder schreef:

    Beste Tijme,
    leuk om te lezen dat je gewandeld hebt in Reiderwolde. Heel herkenbaar. Mijn dochter woont met haar gezin in Bellingwolde. Ik ken dat gebied heel goed.
    Judith van Baar

Reacties zijn gesloten.