Mozart’s Requiem in de Helenakerk

Een vergelijking tussen het aantal kerkgangers vanmorgen en het aantal bezoekers vanmiddag moet ik uit mijn hoofd zetten. Even deed ik het toen tegen drie uur vanmiddag geen plaats meer onbezetIMG_0255 was in de Helenakerk in Aalten. ‘Ze gaan wel naar een culturele middag, maar niet meer naar de kerk’, dacht ik. Niet doen dus. ‘Met deze uitvoering wil Toonkunst Winterswijk (Oratoriumkoor) een bijdrage leveren aan Allerzielen op welke dag we onze dierbaren herdenken’, zegt een vrouw na afloop in de microfoon. Ik ben er naar toe geweest om te horen hoe begeleiding van het koor door een orgel uitpakt. Janieke Mollenhorst heeft de muziek van deze dodenmis voorIMG_0259 orkest overgezet op orgelmuziek. Met het spelen van de eerste tonen had ze me in de sfeer van een uitvoering met orkest gebracht. Een van de mooiste delen vind ik het ‘Lacrimosa dies illa’ (Op deze dag van tranen). Ook met orgel komt het goed tot zijn recht. Aan de uitvoering werkten 4 solisten mee, het koor stond op de begane grond, net iets voor het orgel. Ik zat op de stoeltjes in het koor waar de akoestiek het beste is.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.