Goulash lunch

Bij het aperitief staat iedereen nog binnen, na de lunch wordt het terras opgezocht. Het weer slaat vandaag om, van te fris naar lekker warm. Ook binnen is er verschil in temperatuur. In de WinterzaalIMG_1975 is het aanzienlijk warmer dan aan de toog. Zesentwintig wapenbroeders nemen vandaag deel aan de 170e lunch van de Brabantse Lunchtafel van de VOC. Vier actief dienende officieren komen binnen, majoor Stef Laarman en drie luitenants van 42 BVE. Twee leden arriveren met een witte anjer in het knoopsgat. Jan Baudoin rijdt voor in een open MG en heeft zijn colbertjasje in de laadbak gereed liggen. Rein van der Lande draagt ook het symbool van de waardering voor alle Nederlandse veteranen, jong en oud, actiefdienend of oud-militair. De anjer wordt gedragen op en voorafgaande aan de Nederlandse Veteranendag in de laatste week van juni en bij andere veteranenactiviteiten in het land. Om kwart voor een meldt de voorzitter van dienst, Rob Hiltmann, dat ‘we over vijf minuten aan tafel gaan’. Vrijwel direct daarna zoekt een ieder een stoel aan tafel op. OngemerktIMG_1980 heeft John Mantingh plaats genomen achter de piano en maakt muziek. Wanneer ieder een plek heeft gevonden wordt staande het Huzarenlied gezongen. Dat klinkt met veel volume, dat kan evenwel ook aan de stand van de geluidknop liggen. Rob Hiltmann verwelkomt de delegatie van 42 BVE, ‘Bravo’ komt uit alle kelen. De tafeloudste, Pieter Blussé, wordt welkom geheten. Wederom klinkt het bravo. Erelid Tijme Bouwers wordt genoemd, een enkeling roept bravo. Ik moedig de aanwezigen aan om uit volle borst mij bravo toe te roepen, maar overtuigend klinkt het niet. Rob noemt drie namen van hen die zijn overleden. Eric Puik spreekt een enkel woord ter herinnering. De echtgenote van Pico baron van Sytzama is op 72jarige leeftijd overleden. Wlad Kohutnicki is 95 jaar geworden. Eric herinnert aan de tafel waaraan Wlad gewoonlijk zat. Die werd ook wel de gestraftentafel genoemd. In het Brabants Dagblad van 20 juni schreef Tony van der Meulen een zeer lezenswaardige column over onze tafelgenoot. Afgelopen zondag is Ronald van Angelbeek overleden. Hij was jaargenoot van Pieter Blussé. Staande wordt 1 minuut stilte in acht genomen.IMG_1969 Rob deelt nog mee dat Jan Lakeman na een ingrijpende hartoperatie wellicht deze week naar huis gaat onder het motto dat bij ziekenhuizen populair is: ‘Liggen kun je thuis ook’. Onze erevoorzitter is op excursie naar het Maximakanaal, Rob Goldman reist door de Baltische staten en Dick Soelaksana is gaan pootje baden in de Loire. Rob vraagt een ogenblik stilte voor gebed of contemplatie. John Mantingh krijgt het woord om te vertellen waarom hij een glas wijn aanbiedt. Overmorgen wordt hij 80. Daar wil hij wel even bij stilstaan want 50 jaar geleden dacht hij in het Elbe-Seitenkanal met een tank te zullen sneuvelen. Het voorgerecht bestaat uit Hongaarse salami met garnituur. ‘Vandaag een Hongaarse invulling’, licht Elise toe.IMG_1981 Na het voorgerecht vertelt Stef Laarman over recente activiteiten van 42 BVE. De herdenking te Quatre Bras is door het eskadron gefaciliteerd. Bij Waterloo waren de Nederlanders niet welkom, er was een ceremonie op de Vlasakkers. Gisteren is Stef op bezoek geweest bij de CLAS. Die heeft de financiële situatie van de Landmacht toegelicht. Die is niet rooskleurig, op de personeelskosten is een tekort van € 17 mln. De missie naar Mali kost 60 mln. per jaar. Ter behoud van kennis wordt een peloton tanks in stand gehouden; het peloton zal worden overgeplaatst naar Bergen-Hohne. Volgend jaar komen daar nog drie pelotons bij. De Nederlandse tanks worden aan de Duitsers gegeven met als tegenprestatie dat Nederlandse huzaren worden opgeleid. Ze zullen worden ingedeeld bij de 43e brigade die onderIMG_1977 de Duitse 1e divisie valt en deze behoort weer tot het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps. Hongaarse zigeunermuziek komt er uit de piano waarachter John Mantingh een miniconcert geeft. Het volume van de onderlinge gesprekken neemt toe. De stemming is gemoedelijk, aangenaam. Dat kan komen door de wijn, door de temperatuur of door de muziek. Of door de andere schilderijen die aan de muren hangen? Liesbeth Oudshoorn en Fransje Steins Bisschop exposeren fleurige kunstwerken. Het hoofdgerecht komt op tafel. Een bord goulash voor een ieder en schalen met witte rijst en salade voor allen. Bij mij aan tafel wordt de vraag opgeworpen hoeveel actief dienende huzaren er thans in het Nederlandse leger dienen. Vijfhonderd, is een getal dat genoemd wordt. Ik breng nog eens in herinnering dat op 16 okt. a.s. de ZutphenseIMG_1983 lunchtafel feestelijk het 75jarig bestaan herdenkt. De bijeenkomst vindt plaats in Zutphen en niet in Gorssel. Ook maak ik reclame voor een excursie van de KNVOL naar het Joint ISTAR. John neemt weer plaats achter de piano en draagt zo bij aan de prima stemming tijdens deze lunch. Het nagerecht bestaat uit een crème brûlée met mango en vanille-ijs. Het is half drie wanneer er koffie op tafel komt en de lunchgasten het terras opzoeken.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Cavalerie. Bookmark de permalink.