Toekomstvoorspeller Adjiedj Bakas op ledenavond Rabobank

‘Trends en ontwikkelingen, samen in een veranderende omgeving’, is vanavond het onderwerp van de ledenbijeenkomst van de Rabobank in ‘De Storm’ te Winterswijk. Trendwatcher Adjiedj Bakas spreekt over ‘Trends 2020’. In deze verwarrende tijden moeten we wendbaar en creatief zijn, met deze stelling begint hij zijn lezing. Hij waarschuwt de aanwezigen dat zijn voorspellingen een foutmarge van tussen de 20 en 30% procent hebben. Zijn betoog ondersteunt hij met korte filmpjes, foto’s, statistieken etc. Waar we vroeger groot in zijn geweest, bijv. de leerindustrie – Bakas was recent in Dongen- kunnen we op een of andere manier een nieuwe vorm aan geven – slangenleer verwerken trof hij bij zijn bezoek aan. Uit de vele voorbeelden van innovaties pik ik een voorbeeld dat me trof. Bakas praat over een 21jarige student aan de TU Delft die een drone met defibrillator heeft uitgevonden. Iemand krijgt een hartstilstand, een omstander belt een nummer, elders stijgt een drone met defibrillator op en de beller krijgt per telefoon instructies. De drone vliegt in een rechte lijn naar de plaats des onheils. De snelheid van actie is hoog. De student wil een netwerk van drones opzetten. In de bovenstaande link is het filmpje te zien dat Bakas ook liet zien. Een meisje van 21 bedenkt – en tekent – een kerncentrale die draait op kernafval. Probleem van de kernafval opgelost. Er moet meer creatief ondernemen komen met omdenken en vrolijkheid. Voorbeelden van innovaties en nieuwe vindingen volgen. Een oorlogseconomie schudt iedereen wakker – en weer volgen er vele voorbeelden. Overal in de wereld zijn disrupties, op creativiteit komt het aan. Bakas sluit zijn verhaal af met een ode aan de mens. ‘Heb lef’, zegt hij aan het slot van zijn inleiding, ‘het meervoud van lef is leven’. Bakas krijgt een bos bloemen en weg is hij.
Dat had ik niet verwacht. Het volgende programmaonderdeel is ‘Trends in de regio’ met Harm Edens. Ik verwacht een discussie met Bakas onder leiding van Edens. Dat pakt anders uit. Er wordt gevraagd op je smartphone een webadres in te vullen. Dan verschijnt de ‘kennisvloer’ van de Rabo op het scherm met drie menu’s: Home, antwoorden en opmerkingen. Er komen vragen op het grote scherm boven het podium. Die staan met meerkeuze antwoorden ook op het scherm van de smartphone. De directeur en vier afdelingschefs van de bank zitten op het podium. De antwoorden worden nog eens doorgenomen door Harm Edens en voor commentaar voorgelegd aan de leden van het panel. Langdradig. Al gauw blijkt dat de Rabobank de aanwezigen gebruikt om er achter te komen hoe gedacht wordt over sluiting van kantoren, de dienstverlening van de bank, de deskundigheid van de medewerkers, etc. Harm Edens presenteert ook zijn eigen humor. Die vindt hij vooral leuk. Dat roept vragen op, kritiek is hoorbaar. Dat vind Harm niet fijn. Die geeft vragenstellers op hun kop. Dat leidt tot protest en tot ondersteuning van dat protest. De borrel zou om tien uur beginnen, maar om 20 over 22.00 uur is Harm nog bezig met de vragen. Dan vraagt hij of de zaal wil dat er een eind aan wordt gemaakt. Dat vinden zeer velen in de zaal een goed idee. De Rabobank Noord en Oost-Gelderland had dit onderdeel anders in het programma moeten omschrijven en had zich ook moeten afvragen of Harm de juiste man was voor dit onderdeel.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Gezondheid, Nieuwe technologie. Bookmark de permalink.