Hoe? Zo! Toen/Nu

Deze voorstelling is vandaag twee keer gegeven in Museum Markt 12 in Aalten. Gewone dagelijkse situaties in een gezin kunnen tijdens een bezetting, een niet vrije situatie, grote gevolgen hebben. Zes dames onder leiding van Tineke Ubels gebruiken de kamers van het Onderduikmuseum om een scene uit de oorlog waarbij keuzes moeten worden gemaakt te verbeelden. Eerst in de hal, danIMG_2222 in de kelder iemand die een nare droom heeft als herinnering aan de oorlog, aardappelschillen in de keuken – de toeschouwers schillen ook een aardappel. Twintig personen kunnen de voorstelling bijwonen, enkele ruimtes bieden niet meer plaats dan voor 10 personen. In een donkere kamer ontstaat ruzie om het licht van een fietslamp. De vrouw die een boek leest weigert nogal bot aan een andere vrouw een breiwerkje te corrigeren, ze heeft een steek laten vallen. Tegen de muur moet het publiek gaan staan. Indikken, er kan nog wel iemand bij. Na afloop vertelt een man mij wat dat met hem gedaan heeft, wat het heeft opgeroepen. – hij huiverde. In de kamer van de Ortskommandant worden brieven uit de oorlog gelezen.IMG_2232 Markt 12 was een bijzonder huis . In de voorkamer hield de Duitse Ortskommandant kantoor. Een kelder, een oude rondboog uit de 16e eeuw, fungeerde als schuilkelder bij luchtalarm. Boven op zolder was een ruimte waar onderduikers een toevlucht zochten. Alle ruimtes worden tijdens de voorstelling gebruikt. Dat doet me deugd. DaarvoorIMG_2236 is het museum er destijds gekomen. De keuzes van toen worden verbeeld, maar ook de keuzes die in de huidige tijd moeten worden gemaakt. Kijk maar naar de actualiteit van de vluchtelingencrisis. Op zolder zou ik, wanneer ik regisseur zou zijn geweest, de zes dames in de onderduikerruimte hebben laten kruipen. Grey Vibes is de organisatie die de voorstellingen heeft georganiseerd, dat staat voor theater, zang en dans voor 55+. Deze voorstelling is eerder een aantal malen gegeven in markt 12 ter gelegenheid van de viering van 70 jaar bevrijding in maart en mei van dit jaar.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Hoe? Zo! Toen/Nu

 1. theo derksen schreef:

  Hallo Tijme,
  In dat opzicht is Tineke Ubbels een fenomeen.
  Alhoewel ik er `slechts`een kleine impressie van heb kunnen krijgen aan de hand van uw tekst en de paar foto`s ben ik zeer positief verrast. Prima zo.
  Groetjes,
  Theo

Reacties zijn gesloten.