Ganzen etc. in de Bienener Altrhein

Het is mooi weer, blauwe luchten met wolken en geen regen. Wel staat er een flink briesje. Ik rij bij Dinxperlo de grens over en langs Isselburg en door Millingen en Bienen kom ik in een gebied ten Noorden van Rees en ten Zuiden van Emmerik aan de Oostkant van de Rijn. Het gebied wordt begrensd door de Rijn en een oude Rijnarm, de Bienener Altrhein. Tussen de Rijn en deze oude Rijnarm ligt nog een andere oude Rijnarm: de Grietherorter Altrhein. Het tracé van de Rijn is dus in de loop van eeuwen van Oost naar West opgeschoven. Zette ik tot voor een paar jaar terug de auto bij de kerk van Grietherort en liep ik dan een wandeling van anderhalf uur over een smal geasfalteerd weggetje, nu rij ik die route. Ik rij tegen de klok in, rechts van mij ligt natuurgebied en links van mij agrarisch gebied. En ook vandaag weer zitten de ganzen in het natuurgebied. Nog niet direct vooraan, maar voorbij de tweede boerderij en in de buurt van de ruïneboerderij zitten veel ganzen. De eerste grote groep zit niet ver van het weggetje. Ook als ik uit de auto stap blijven ze zitten, al steken ze wel even hun nek uit en wandelen een paar meter achteruit. Het zijn allemaal kolganzen. Tussen de ruïneboerderij en de bandijk om de Bienener Altrhein zitten ook veel ganzen. Die zitten dicht bij het water en bij de bandijk. Om die goed te zien gebruik ik de verrekijker. Ik zie alleen kollen. Een enkele buizerd zit op een paaltje. Bij de ruïneboerderij zitten veel kramsvogels in de lijsterbesstruiken.

Ik rij verder en links zie ik iets nieuws in het veld. Er is een aanzit geplaatst op de plek waar ik een vorige keer weleens een ree heb gezien. Voorbij de tweede ruïneboerderij staat plots een ree in het weiland, recht voor de achterste boerderij. Het blijft staan, zou ik er een goede foto van kunnen maken? Wie niet waagt die niet wint. Nog maar net de knop ingedrukt zie ik in mijn ooghoek nog twee reeën aan komen lopen. Ik krijg ze alle drie op de foto. De oprit op van de eerste slaperdijk, in het veld erachter zie ik niets. Ook zilverreigers heb ik tot nu toe nog niet gezien, ook geen fazant. Ik rij om de achterste boerderij langs en ben gespitst op nutria’s. Ik zie wat anders, een buizerd niet ver van het weggetje. Het linker raam alvast naar beneden, de camera op scherp. Het lukt me, een buizerd op de foto te krijgen. Even verder zet ik de auto stil, stap uit en kijk achterom. Het lijkt erop dat er twee nutria’s zitten. De kijker uit de auto gehaald. Het dichtstbijzijnde donker object is een zwart stuk hout, verderop zit een nutria. Te herkennen als een donker schuifelend hoopje. Te ver voor een foto. Ook vandaag zie ik in de knollen geen haas. Ik sla rechtsaf en voorbij de grote boerderij en tegenover de boomgaard zitten ganzen op een weiland. De Grietherorter Altrhein is rechts, vlakbij. Vandaag zijn geen nutria’s op de wal gekropen.

Ik rij het gebeid uit, sla rechtsaf, een bruggetje over en ga naar restaurant Nass om aan de oever van de Rijn even te kijken. Een lege vierbakscombinatie vaart voorbij richting Nederland. Stroomopwaarts komt een zesbakscombinatie. Duwvaart is dat. Een duwboot heeft zes duwbakken voor zich. Een duwstel met vier bakken is 193 meter lang, een duwstel met zes bakken 270 meter en heeft een laadvermogen van 14.400 ton. De zes bakken zijn geladen met steenkool. Het gevaarte vaart zeer langzaam, een paar kilometer per uur. Het is langer dan het lint aan bebouwing langs de Rijn van het dorp Grieth. De zes bakken veroorzaken behoorlijke golven. Ik ben even de auto uitgestapt om foto’s te maken. Buiten is het fris. Op de terugweg zie ik, voor ik het gebied verlaat, tegenover de fruitboerderij nog een vijftal grauwe ganzen op een akker zitten. Van onder zijn ze bijna wit, maar op een zwarte akker vallen ze nauwelijks op. Inmiddels valt er een spatje regen.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Natuur en jacht. Bookmark de permalink.