Het CDA, Omtzigt en de kabinetsformatie – een blinde die een been mist

Het is bizar wat er gebeurt. De top van het CDA roddelt met ‘De Telegraaf’ over Omtzigt, de verkenners spreken over Omtzigt en ministers schenden de Corona-regels. Laat ik met het eerste beginnen.

Dat het in het CDA niet van een leien dakje loopt was al meer dan een jaar duidelijk. Een partijvoorzitter die een lijsttrekkersverkiezing uitschrijft waarbij van alles misgaat en die overgedaan wordt. Vervolgens wordt Hugo de Jonge, de gekozen lijsttrekker, door partijgenoten onderuit gehaald. Hoekstra wordt lijsttrekker met toestemming van Omtzigt. De verkiezingscampagne verloopt niet vlekkeloos, komt niet echt op gang en pakt rampzalig uit. Nog geen week na de verkiezingen praten enkele CDA-ers met ‘De Telegraaf’ en beschadigen Omtzigt. Niet echt chique, of in het gewoon Nederlands te zeggen: het is pootje lichten van een geliefd politicus.

In het A4-tje, dat Ollongren zichtbaar liet zien, staat zoveel als dat er een functie elders voor Omtzigt moet worden gezocht. Het is een getypt stuk, niet een handgeschreven aantekening. De verkenners worden bijgestaan door ambtenaren. Zij maken aantekeningen, als ze erbij zitten, en zij werken aantekeningen uit als ze er niet bij zitten. In ieder geval is duidelijk dat over de positie van Omtzigt gesproken is. In wiens aanwezigheid? Tenminste tussen de twee verkenners. Misschien tussen de beide verkenners en een op bezoek zijnde onderhandelaar. Niet zo aannemelijk want dergelijke uitlatingen laat niemand op papier zetten. Inmiddels zijn Jorritsma en Ollongren van het toneel verdwenen en vervangen.

Ollongren is positief getest op Corona maar verschijnt toch op het Binnenhof, Rutte wacht de uitslag van een test niet in quarantaine af. Het is een weinig fraaie vertoning. Het gebeurt nadat de roddel over Omtzigt in de krant te lezen was. Betrokkenen waren er waarschijnlijk even te zeer door in beslag genomen om aan de Corona-regels te denken.

Het commentaar kan kort zijn. Het roddelen van CDA-ers over Omtzigt laat zien dat het binnen het CDA rommelt. Dat doet het al enige tijd. De partijvoorzitter is terecht opgestapt. Maar binnen de partij is er nog steeds geen orde op zaken gesteld. Dat is eerste prioriteit voor het CDA. Niet het zitten aan de onderhandelingstafel. Toen Hugo de Jonge lijsttrekker was werd hem het functioneren als lijsttrekker moeilijk gemaakt. Niet door zijn politieke vijanden, maar door zijn politieke vrienden. Nu wordt er weer geroddeld. Over Omtzigt, door zijn politieke vrienden. Zolang daar geen einde aan is gemaakt, is het CDA in de kabinetsformatie een blinde die een been mist. Jan Schinkelshoek schreef in Trouw van vrijdag 19 maart jl. een artikel over het CDA dat me uit het hart gegrepen is.

De aantekeningen van Ollongren, en Jorritsma, laten zien dat ook anderen praten over de positie van een lid van het CDA. Dat is in strijd met parlementaire gebruiken. Een partij gaat over eigen leden, niet de leden van een andere partij. Het geeft aanleiding tot speculaties en ondermijnt het onderlinge vertrouwen. Want stel voor dat iemand aan de tafel van de verkenners wel over Omtzigt heeft gesproken, wie is dat dan geweest? Als dat niet bekend wordt, blijft het in de sfeer van roddel en achterklap. En dat zal het misschien wel blijven. Want het is niet van vandaag of morgen, het was er gisteren en daarvoor altijd al. Een methode om een collega onderuit te halen en aan de kant te schuiven. Het schaadt niet alleen Omtzigt maar ook het CDA.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten, Politiek. Bookmark de permalink.