179e lunch in Boxtel

Op 22 maart 2001 is de tafel opgericht, maar vandaag wordt het 15jarig bestaan nog niet gevierd. Dat komt omdat ooit een maandelijkse bijeenkomst van de lunchtafel is uitgevallen en het driekoppigIMG_2638 college van voorzitters het heuglijke feit op de 180e bijeenkomst wil vieren. Dat zal dus op 20 april zijn wanneer de jaarlijkse Indonesische rijsttafel plaatsvindt. De gelagkamer van restaurant ‘de Waag’ loopt rond 12.00 uur aardig vol, drie kwartier later noodt de president van dienst, Dick Soelaksana, de 30 wapenbroeders van de cavalerie aan tafel. Staande wordt het Huzarenlied gezongen, waarna de president een ogenblik stilte vraagt.
In zijn openings- en welkomstwoord heet de voorzitter vier ereleden, Rob Goldman, Rob Hiltmann, Hans Snip en mij, welkom; tafel oudste Pieter Blussé is verhinderd. Er zijn drie dienstdoende officieren, Stef Laarman, Ernst Emmen en Ben Doomernik, de laatste is G2 van de 13e brigade. Voor het eerst is Hans Brouwer aanwezig, hij is de 245e deelnemer aan deze lunch. Ook Pico van Sytzama laat zijn gezicht weer eens zien. ‘Dat de lunch 15 jaar bestaat is te dankenIMG_2621 aan het niet aflatend enthousiasme van Dirk van Zuidam’, zo staat Dick even stil bij het 15jarig bestaan. ‘In een Herenclub sta je daar bij stil door een boek te geven’. Dirk pakt het cadeau uit en laat de titelomslag zien, ‘Jheronimus Bosch: Visioenen van een genie’. Rens Sol interrumpeert, ‘Moet je niet vertellen wie dat is?’. Dick riposteert: ‘Hij woonde naast het ingestorte pandje van Pearl’. De agenda van april voorziet in een bezoek aan 42 BVE op 13 april, het buffet van Nix op 20 april. Omdat Dick op 4 maart jl. jarig was en vanwege het 15jarig bestaan wordt een glas champagne rondgedeeld.
Het voorgerecht wordt door Elise en Nathalie opgediend. Garnaaltjes met dressing. Het levert tevreden reacties op.IMG_2622 Dick geeft het woord aan mij. Ik vertel over het bezoek van leden van de Kon. Ned. Ver. ‘Ons Leger’ aan JISTARC die op 19 febr. jl. op oefening was in Harskamp. Gisteren moest ik, bij het zien op tv van de beelden van de aanslagen in Brussel denken aan wat deze eenheid kan. JISTARC is een zeer geavanceerde inlichtingeneenheid die in onbekend gebied probeert te weten te komen wat de vijand van plan is en dat te voorkomen. In een gebied met een straal van enkele tientallen kilometers worden sensoren ingezet. Dat zijn onder meer mobiele antennes en drones. Voor elke sensor staat in de module, een aaneenschakeling van ronde tenten, een laptop. Ook voor civiele doeleinden wordt de eenheid ingezet. Bijv. om de gatengraver in de bossen bij Helden te pakken, de pyromaan van ’t Zandt, en de boefjes die een inbraakgolf in een wijk van Amsterdam veroorzaakten. Voor een verslag zie: KNVOL bezoekt JISTARC Dan heb ik nog een dossiermap meegenomen. Die zit vol met documenten betreffende de Brabantse Lunchtafel tussen 2007 en 2012. Ik heb dit dossier meegenomen voor iemand die bezig is met het schrijven van de geschiedenis van de cavalerie in Boxtel. Dat is Ruud van Nooijen, die graag dit dossier in ontvangst neemt.
Piet Hoevenaars staat hierna op, neemt het woord en zegt dat hij het een goed idee vindt dat Dirk geëerd wordt met een boek. Naar aanleiding van gisteren en wat ik heb gezegd moet hij even denken aan militaire bijstand. In 1947 werd hij militair, maar wat kan de krijgsmacht in de huidige omvang nog voor militaire bijstand leveren? Een woord om even over na te denken. Erevoorzitter Dirk van Zuidam denkt nog even terug aan de tableau de la troupe toen Wlad er nog was.IMG_2632 Er was een aparte tafel waaraan druk met elkaar gesproken werd. Daar zat ook tafel oudste Pieter Blussé aan. Als de heren thuis kwamen melden ze dat het gezellig was maar dat ze er niks van hadden verstaan. Pieter is een geweldige tafel oudste en kent zijn eigen gedichten na jaren nog uit het hoofd. Voor Pieter zit iets aardigs in het vat. Dat gebeurt op 31 maart a.s. tijdens een beëdiging van Huzaren van Boreel in Deventer. Dirk wekt ons op om aanwezig te zijn en laat de uitnodiging van de regimentscommandant circuleren
Het hoofdgerecht verschijnt op tafel, rosbief, risotto, paddenstoeltjes en dressing. Het is tijd voor een update van Stef Laarman, commandant van 42 BVE. In de afgelopen tijd zijn oefeningen nietIMG_2637 doorgegaan omdat oefenterreinen niet beschikbaar waren. Er zijn drie Fenneks in de prak gereden, het betreft vooral blikschade. Enkele huzaren nemen deel aan een grensverleggende oefening in Noorwegen. ‘Op wintersport’, wordt ergens in de zaal geroepen. Stef is aanwezig geweest bij de plechtigheden waarbij het OTK peloton onder bevel is gesteld van het 414e Duitse bataljon dat onder bevel is gesteld van 43 Mechbrig dat weer onder bevel is gesteld van het 1e Duitse Panzerdivision. Stef vermeldt de a.s. overdracht van het Commando Landstrijdkrachten.IMG_2633 Ook spreekt hij over militaire bijstand, binnen 12 uur of 24 uur. Zes man van 42 BVE zijn in Mali, 5 man in Oeganda. Gisteren heeft hij een bijeenkomst bijgewoond over missies in de komende jaren. Ben Doomernik vertelt over de huidige militaire bijstand. Bij de actuele grenscontroles tussen Nederland en België worden militairen ingezet. Naar Lesbos gaan 50 militairen. Het nagerecht is Tiramisu met ijs en slagroom. Het is rond drie uur wanneer het vrij in beweging klinkt.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Cavalerie. Bookmark de permalink.

2 reacties op 179e lunch in Boxtel

  1. John Mantingh schreef:

    compliment Tijme, oftewel, goud doan!

  2. Dick Soelaksana schreef:

    Tijme, hartelijk dank voor een wederom waardevol verslag van de bijeenkomst van onze Brabantse Lunchtafel.

Reacties zijn gesloten.