Het Coronafonds van de EU

Het Coronafonds is 750 miljard Euro groot. Een deel zijn subsidies, het grootste deel leningen. Subsidies hoeven niet worden terugbetaald. Ze worden gegeven aan projecten die duurzaamheid bevorderen, nieuwe technologieën stimuleren, etc. Voor de leningen staat de EU garant. Als het mis gaat betaalt de EU en moeten de landen volgens de bestaande sleutel betalen. Het oorspronkelijke voorstel was dat 500 miljard subsidies zouden worden verstrekt en de leningen 250 miljard zouden belopen. In het meest recente voorstel belopen de subsidies 390 miljard, de rest is leningen. Het zal wel half om half worden: 375 miljard subsidies, 375 miljard leningen.

Moet Nederland meegaan met de voorstellen?

 1. Nederland profiteert al jaren van de Euro. De Euro is de munteenheid van 19 landen. Landen met daarvoor een sterke munt (Duitsland, Nederland) en landen met een zwakke munt (Italië). De koers van de Euro is een gemiddelde. Voor landen met een sterke munt als de Gulden en de D-mark is de Euro goedkoop, voor Italië is de Euro duur. Daardoor hebben landen als Duitsland en Nederland en sterke concurrentiepositie op de wereldmarkt en groeien hun economieën en heeft Italië en zwakke concurrentiepositie en groeit de economie van Italië niet. Al meer dan 20 jaar niet. Voor de invoering van de Euro devalueerde Italië vaak de Lire en herstelde zo zijn concurrentiepositie. Die mogelijkheid heeft Italië nu niet. Een ander gevolg: Nederland heeft flink van de Euro geprofiteerd.
 2. De Eurolanden zijn uit elkaar gegroeid. Het bruto binnenlands product per hoofd der bevolking (bbp per capita) lag in Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk in 1999 2.000 Euro boven het gemiddelde in de Eurozone. In 2019 was dat 5.000 Euro. In de Zuidelijke landen (Italië, Spanje, Portugal) gebeurde het omgekeerde. Ze zaten in 1999 4.000 Euro onder het gemiddelde, in 2019 is dat 7.500. De kloof is verdubbeld.
 3. Het legt een ander probleem bloot. De Euro is een muntunie die gevolgd dient te worden door een politieke unie. Er zijn eerder muntunies geweest die niet zijn gevolgd door een politieke unie. Die muntunies zijn mislukt en hebben het niet overleefd. Een muntunie betekent eigenlijk dat de deelnemende landen dezelfde financieel-sociaaleconomische politiek dienen te voeren. Dezelfde belastingen, dezelfde sociale regelingen, dezelfde economische politiek. Daar zijn de 19 landen ver van verwijderd. Zie Griekenland en Italië. Eigenlijk hadden deze landen nooit toegelaten moeten worden tot de Eurozone. Griekenland heeft veel, heel veel geld gekost. En Zalm vocht een vergeefse strijd om Italië buiten de Eurozone te houden. Zolang de muntunie niet wordt bestuurd door een politieke unie kost de muntunie de economisch sterke landen geld.
 4. De EU heeft eerder geld geleend op de kapitaalmarkt en de EU-begroting als onderpand gebruikt. Om lidstaten goedkope leningen te kunnen verstrekken en gezamenlijke garanties te kunnen afgeven. Maar 750 miljard is een veel grotere schaal. Daar hikken de vrekkige vier tegenaan. Twee ervan, Denemarken en Zweden, behoren niet tot de Eurozone. Maar die 750 miljard is een politiek instrument. Om solidariteit te tonen. In Nederland kijkt Rutte (en botterik Hoekstra) naar de populisten. Die zeggen: Ons geld niet naar hen die niet werken willen. Dat is nog ingegeven door Dijsselbloem. Niet een kwestie van feiten maar van beelden. Zo maken de Italianen per week meer uren dan de Nederlanders. Wij zijn gewoon efficiënter. Italianen moeten hervormen. In 2014 trad Renzi aan als premier met een hervormingsprogramma. De populisten bliezen dat kabinet weg. Populisten willen niet hervormen. De vijfsterrenbeweging en de Lega Nord vormden een kabinet. Salvini blies het op. Toen kwam Renzi. En die bereikt zeker geen hervormingen als andere landen dat voorschrijven. Dat zou Nederland ook niet doen. Ook Frankrijk moet hervormen. Macron beloofde het. Maar ook daar is het moeilijk hervormingen door te voeren. Denk aan de gele hesjes.
 5. Ik ben ervoor dat Italië en andere Zuidelijke landen leningen kunnen krijgen die door de EU gegarandeerd worden. Landen die hard zijn geraakt door de Corona-crisis. Polen en Hongarije zijn niet hard geraakt en moeten dus in verhouding wat minder geld kunnen lenen. Nederland is een belastingparadijs, Nederland is een drugsland, Nederlanders gedragen zich als toerist slecht in andere landen. Nederland moet geen vijanden maken maar vrienden. In de toekomst zullen we die hard nodig hebben.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten, Politiek. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het Coronafonds van de EU

 1. Jan Schild schreef:

  Beste Tijme,

  Weer heel helder. Denk dat Nederland per saldo profiteert van EU. Bovendien denk ik dat geen EU/verzwakte EU geen goed alternatief is voor Europa en Nederland. Vergroting democratisch gehalte en daarmee transparantie zou zeer gewenst zijn. Maar dat is natuurlijk wel erg moeilijk te realiseren. Wordt tegengewerkt door ongezond nationalisme. Niet elk nationalisme vind ik ongezond.

  Je begrijpt wel: je analyse heb ik graag gelezen.

  Vr. groet,
  Jan

Reacties zijn gesloten.