Actuele politiek – Plasterk – Gekozen burgemeester – C3

Of Plasterk volgende week woensdag nog minister is hangt in hoge mate van hemzelf af. Heeft hij de Kamer verkeerd voorgelicht of heeft hij het Nederlandse volk fout ingelicht. IJdeltuiterij is een woord dat gevallen is. Plasterk verscheen twee keer op tv en achteraf blijkt dat hij als een kip zonder kop heeft zitten praten, Een Nederlandse dienst verzamelt de metadata en niet de Amerikaanse NSA. Maandag a.s. komen de antwoorden op de vragen van Kamerleden, dinsdag a.s. is het debat in de Tweede Kamer. Hoe de minister reageert is dan zeer belangrijk voor zijn positie. Of wordt het dinsdag in de Kamer een woordenspel? Dan wint de slimste. Ik ben benieuwd. Ten aanzien van de gekozen burgemeester is het CDA van standpunt veranderd en is nu voorstander van de gekozen burgemeester. Maar het maakt geen keuze tussen een door de raad gekozen burgemeester of een door de bevolking gekozen burgemeester. Door de raad gekozen is eigenlijk door de raad benoemd en bij dergelijke benoemingen is praktijk dat niet de bekwaamste, de sterkste, of de meest karaktervolle kandidaat benoemd wordt, maar de man of vrouw waarvan gedacht wordt dat die te kneden is. Een knechtje van de raad of van het college. Een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester heeft een sterke positie. Sterker dan die van de wethouders die door de raad benoemd zijn. Daar horen ook de bijbehorende bevoegdheden bij. Vooral wethouders en raadsleden deinzen hiervoor terug en willen geen baas boven baas. Of het voorstel van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart a.s. extra stemmen zal trekken betwijfel ik, het volk reageert lauw. De C3, de ‘constructieve drie’, de  ‘vaste gedogers’ of de ‘meest geliefde oppositiepartijen’, het gaat om D66, CU en SGP, worden steeds meer coalitiepartners van het kabinet van VVD en PvdA. In de Eerste Kamer hebben deze partijen een meerderheid. Elke verandering van beleid die moet worden geregeld door een wetswijziging moet door de Eerste kamer aanvaard worden en dan is het voor VVD en PvdA wel handig om er drie satellieten bij te hebben. Satellieten die er in slagen aanpassingen van het voorgenomen beleid geregeld te krijgen. Een analyse van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van maart a.s. zal uitwijzen of de C3 beloond worden voor hun steun aan dit kabinet. Trekt een van de drie de steun in dan kan het gedaan zijn met dit kabinet. De uiterste datum van deze gelegenheidscoalitie is de datum van de verkiezingen voor Provinciale Staten op 18 maart 2015. Daarna wordt een nieuwe Eerste Kamer gekozen.     

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten, Politiek. Bookmark de permalink.

2 reacties op Actuele politiek – Plasterk – Gekozen burgemeester – C3

 1. jan schild schreef:

  Beste Tijme,

  Dank voor duidelijkheid. De kenschets na de “uiterste datum van deze gelegenheidscoalitie” geeft bondig het vreemde van de huidige situatie aan.
  Beste wensen en groet,
  Jan

 2. Riek Bouwers schreef:

  Plasterk is ijdel en daardoor heeft hij zichzelf in de nesten gewerkt. Ijdeheid is altijd een slechte begeleider van een bestuurder. T.a.v. de gekozen burgemeester heb ik een ambivalente houding. Vraag is of de onpartijdigheid gewaarborgd blijft.
  Maar als men overgaat naar de gekozen burgemeester dan liever door de bevolking.
  Tijme ga door met je analyses
  Riek

Reacties zijn gesloten.