Een rustige lunch in Boxtel

De herinrichting van de Markt in Boxtel is gereed maar vandaag wordt er nog gewerkt. Straatstenen, kinderkopjes, worden geslepen. Door een wolk van stof loop ik naar de ingang van ‘de Waag’. Hoewel het nog geen twaalf uur is zijn al meerdere wapenbroeders binnen. Bij de ingang staat de president van dienst, Dick Soelaksana, die een ieder van zijn naambadge voorziet. Het zal een rustige lunch worden. De opkomst ligt onder het gemiddelde. Nico Verweij is er voor de tweede keer. Een introducee, hij heeft gediend op de RTS, de Rij- en Tractieschool, en is van een ander wapen, AAT. De sfeer aan de toog is een bijzondere. De gelagkamer is donker want schaars verlicht. Licht valt vanaf de Markt naar binnen met tegenlicht vanuit de helder witte Winterzaal. Is deze sfeer te pakken in een foto? Ik probeer het. Dat lukt goed, maar ik heb te snel afgedrukt, volgende keer dan maar. Rens Sol komt binnenlopen, hersteld van een ingreep die een blokkade in zijn wervelkolom moet opheffen. Het gesprek gaat al gauw over Brexit. In zijn werkzaam leven moest hij eens een fabriek in Wales sluiten. Hij kreeg te maken met de afgevaardigde van dat district in het Britse Lagerhuis, Neil Kinnock, destijds leider van Labour. In het daaropvolgend gesprek doet ook Jan Baudoin een duit in het zakje, de Engelsen zijn geen Europeanen. Er is bewondering voor de volharding van PM Theresa May, maar ook wordt opgemerkt dat het droevig is dat zo’n land, een kernmacht, voor wat betreft de Brexit zo slecht bestuurd wordt. Bijna drie jaar na het referendum wordt vandaag in het Lagerhuis besloten welke koers gevaren moet worden.

Nog voor we aan tafel staande het Huzarenlied zingen meent Leo Venrooij te weten dat de 20 dozen wijn, die zojuist zijn binnengebracht, door Tuur van der Plas zijn besteld. Tuur kan het helaas noch bevestigen noch ontkennen, hij moet vandaag verstek laten gaan. Als het Huzarenlied gezongen is verwelkomt Dick Soelaksana de aanwezigen. Het eerste glas wijn biedt hij aan, hij is jarig geweest. De datum van zijn verjaardag heeft hij niet verzet omdat vandaag de aanwezigen (21) een klein gezelschap vormen. De tafel oudste en alle ereleden zijn aanwezigen, ze worden bij naam genoemd. Ook wordt de secretaris van het bestuur van de VOC, Hans van Beek, welkom geheten. Voorts Nico Verweij en majoor Stef Laarman. Dick vraagt een ogenblik stilte .

Het voorgerecht is een paté van schelvis met sojaparels en ander garnituur. Het is een rustige lunch met weinig lawaai. Er is geen lunchgenoot die plots opstaat en iets triviaals zegt. De onderlinge gesprekken kabbelen voort. Er wordt een spreker aangekondigd. Hans van Beek roept de aanwezigen op de algemene vergadering van de Vereniging Officieren Cavalerie in Middelburg te bezoeken, 13 april a.s. Een mooi programma, en een ontvangst door de burgemeester in een prachtig stadhuis. Opgave tot deelname is nog mogelijk. Voorts is het weer mogelijk om een schietserie in Bergen-Hohne bij te wonen. Op 19 en 20 juni a.s. zal ze plaatsvinden, de heenreis begint op 18 juni, op 19 juni wordt er met .50 geschoten, op 20 juni is er schieten met het tankkanon. Maximaal 20 personen kunnen zich aanmelden. Aan tafel hoor ik dat er reeds 13 aanmeldingen zijn. De tafelpresident heeft ook nog een mededeling. Dick vertelt dat op 19 okt. a.s. er een diner zal zijn ter gelegenheid van het 85jarig bestaan van de VOC. Dick vergiste zich in zijn aankondiging, hij sprak over het 25jarig bestaan en was maar moeilijk aan het verstand te brengen dat hij dat echt gezegd had.

Bij het hoofdgerecht verschijnt weer romanesco als groente. Het vlees is van Iberico-varken dat zeker geen everzwijn is uit de bossen van Noord-Brabant zoals David van Lennep opmerkt. Dat ben ik met hem eens, die smaken pittiger. Het kistje voor de collecte voor lief- en leed gaat rond. Het is een zilveren koektrommeltje. Aan de binnenkant van het deksel staat: ‘Aan David Jacob van Lennep, van zijnen Oom, Jonkheer Jan Pieter Six, 17 april 1856’. Tussen de munt- n geldstukken moet een briefje liggen met een verklaring. David van Lennep, mijn buurman aan tafel, heeft dat opgesteld. Ik maak er een foto van. Via mijn overbuurman, lid van het triumviraat, informeert Dick of Stef Laarman ons over actuele zaken betreffende de brigade wil vertellen. Die is daartoe bereid. Er is een oefening geweest met de gemeente ’s Hertogenbosch. Stel dat er oorlogshandelingen zijn in de stad. De stad ligt direct plat (geen verkeer en geen mens meer op straat). Morgen draagt Bgen Koot het commando van de brigade over. Dat vindt plaats in het centrum van Oirschot. Het dorp wordt afgeblokt. Diverse eenheden zijn druk met verschillende oefeningen. FCP wordt geoefend. FCP staat voor Forward Command Post, ondergebracht in vijf Boxers. Eric Puik vraagt of de aanwezigheid van kunstmatige intelligentie in de staf bedreigend is voor de intelligentie van de stafleden. Stef antwoordt met een verhaal over de millenniumbug die bij het begin van deze eeuw zou optreden maar zich nu de volgende week laat merken, komend vanuit een satelliet.

Panna cotta van sinaasappel, chocolademousse, praliné-ijs en een vanille cakeje vormen het dessert. Nathalie was zo vriendelijk mij het nog een keer voor te zeggen. De badges kunnen in een cakevorm worden gedaan. De president deelt nog mee dat op 24 april a.s. het Buffet van Nix, Indonesische rijsttafel, wordt gehouden en wekt de aanwezigen nogmaals op de algemene vergadering in Middelburg te bezoeken. Om kwart over twee geeft hij ieder vrij in de beweging.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Cavalerie. Bookmark de permalink.