Actualiteiten – Israël – Oekraïne – binnenlandse politiek

In de afgelopen week was het conflict tussen Israël en Hamas elke dag in het nieuws. Israël moest terugslaan na de moordpartij van Hamas op Israëlisch grondgebied met 1.400 doden en 200 gijzelaars. De regering van Israël zegt dat het in oorlog is met Hamas. Een oorlog kan gewonnen worden, verloren of eindigen in een bestand. Als Israël wint blijven de Palestijnen in Gaza dan voor vele jaren rustig? Zal er geen nieuwe beweging ontstaan die zich hetzelfde ten doel stelt? Er is in de afgelopen weken voldoende haat gezaaid. Israël heeft in de afgelopen weken 8.000 geleide wapens (bommen) afgevuurd op 12.000 doelen. Dat is meer dan de VS in een jaar in Afghanistan afvuurden. Er zijn nu meer dan 9.000 slachtoffers waaronder 3.700 kinderen. Mij lijkt dat de grenzen van vergelding zijn overschreden. Israël kan ook verliezen. Niet militair, maar wel politiek. Naar mijn mening is dat reeds het geval. Het beleid van de Israëlische regering is buiten Israël niet populair. Men kan pal achter het Joodse volk staan, en dat doen velen in de wereld, maar dat sluit kritiek op het beleid van de Israëlische regering niet uit. Dat is geen antisemitisme. Er kan ook een bestand komen. Daar zal het wel op uitdraaien. De gijzelaas komen vrij en daar staat wat anders tegenover. Kan Israël daarna 75 jaar in vrede leven? Daar is meer voor nodig.

De oorlog die Rusland tegen Oekraïne begon dreigt vast te lopen. De bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten heeft gezegd dat er een patstelling dreigt. Als Oekraïne geen successen boekt, is dat in het voordeel van Rusland. Rusland heeft eind sept. 2022 de provincies Luhansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson al formeel ingelijfd. In 2014 al de Krim. Volkenrechtelijk horen ze bij Oekraïne. Als Oekraïne er niet in slaagt om grote delen van die provincies terug te veroveren, dreigt op termijn definitief verlies en herziening van de grens tussen Oekraïne en Rusland. Daarbij mag niet vergeten worden dat de huidige Russische regering vindt dat Oekraïne bij Rusland hoort en dat vele Russen die mening delen. Ook als daar een bestand komt dan blijft in de Russische ziel de overtuiging dat Oekraïne niet mag bestaan.

In ons land komt de verkiezingscampagne op stoom. Er is iets nieuws: twee lijsttrekkers spreken met elkaar af met elkaar in debat te gaan. Daar komt geen omroeporganisatie aan te pas. Dat is zeer toe te juichen. De debatten op televisie met vele lijsttrekkers onder leiding van een journalist van een omroeporganisatie waren geen debatten maar dwingende vragen aan een lijsttrekker die moest zeggen wat de vragensteller wilde horen. Aan dat soort debatten heeft de kijker niet veel, het is verstrooiing en vermaak. In de binnenlandse politiek was er nog iets. Een samenvatting van een onderzoek naar klachten over het gedrag van Kahdija Arib werd openbaar. Let wel niet het hele rapport, een samenvatting. Er kwam niet veel uit. Roddel en achterklap. Arib praat wel eens met stemverheffing. Een paar medewerkers hebben daar emotionele schade van opgelopen. Wat erg. Kan men dan nergens meer tegen? In de peilingen zakt BBB steeds verder weg. Naar mijn smaak terecht. Het optreden van Caroline van der Plas wordt steeds kolderieker. Tegen kritiek kan ze niet. En aan kennis komt ze veel tekort. Bovendien wordt het beeld van die partij steeds chaotischer. In een radiodebat antwoordde Van der Plas op de vraag wie haar premier kandidaat is: Henk Vermeer. Een paar weken geleden was dat nog Mona Keijzer. Maar ook Mona maakt rare sprongen. Ze gaf een interview aan Trouw en daarmee maakte ze haar positie niet sterker. In de opiniepeilingen worden drie partijen de grootste. Dat zijn de VVD, de NSC en PvdA/GL. Ik zie NSC en PvdA/GL als instabiele partijen. Overigens de BBB ook. Een kabinet met een of meer van die instabiele partijen zou mogelijk geen lang leven beschoren kunnen zijn. Ik voorzie na de komende verkiezingen een instabiele periode. Dat is niet in het landsbelang. Ik heb gisteren de CDA verkiezingsposter voor het raam gehangen. Dat heb ik lange tijd niet gedaan. Maar nu doe ik het weer met overtuiging. Ik wil de koers van Bontenbal een kans geven.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Actualiteiten. Bookmark de permalink.