Fort Vechten en een rit op een e-chopper

Met zwager Ton heb ik een fort bezocht en een ritje op een kruising van een elektrische fiets en een scooter gemaakt. Fort Vechten ligt pal naast de A12 en valt op door de altijd druk bezette parkeerplaats. We zijn er al eens geweest maar toen was het gesloten vanwege Corona-maatregelen. Op 1 april jl. zag ik bij het Haaksbergerveen een aantal mensen rijden op een e-chopper.

Fort Vechten. We zijn er rond half twaalf, de tijd is van te voren gereserveerd. De toegang is over een brug en door een betonnen smalle en hoge gang, een coupure door een hoge walmuur. Het binnenterrein is groot. De kaartverkoop is in een lang gebouw en geeft toegang tot het Waterliniemuseum. Het fort in mag alleen onder leiding van een gids, er moet extra voor worden betaald en is afhankelijk van de aanwezigheid van rondleiders op die dag. Vandaag zijn er te weinig rondleiders. Dus bezoeken we het Waterliniemuseum. De kaartverkoper geeft een inleiding. Hij vertelt over de oude en de nieuwe waterlinie. De oude lag westelijk van Utrecht en beschermde de stad niet, de nieuwe ligt oostelijk en beschermde de stad wel. Fort Vechten ligt op een historische plek. Hier splitste ooit de Vecht zich van de Rijn af. De Romeinen bouwden hier een castellum, fort Fectio. Daarvan zijn nog sporen op het huidige terrein van Fort Vechten te vinden. De Waterlinie is een strook grond van Muiden tot Gorinchem die onder water gezet kan worden. De vijand die uit het Oosten nadert komt voor een plas water en daarachter de forten. Toen de kanonnen verder konden schieten bouwde men ook forten aan de Oostkant van het water. Fort Vechten is zo’n fort. Het museum is ondergebracht in een ovale aanbouw. Bij binnenkomst kan een polsbandje worden gekocht waarmee maquettes en tableaus in werking kunnen worden gesteld. De route door het museum vertelt de geschiedenis van de waterlinie. Het is naar mijn smaak zeer geschikt voor onderwijs. Aan het eind kan de bezoeker virtueel een parachutesprong maken boven het gebied. Op de binnenplaats is het model van de waterlinie in beton nagebouwd. In de museumwinkel zijn veel boeken over de waterlinie te koop.

Even buiten Woudenberg, aan de Zeisterweg, verhuurt een bedrijf E-choppers. Zo’n ding twee kleine en brede wielen met rubberen banden. Het rechterhandvat is de gashendel. Die reageert fel. Even naar je toe draaien en het voertuig schiet vooruit. De zadel heeft geen rugleuning. Er zijn twee handremmen, er is een staander. Als de staander uitstaat reageert de gashendel niet. Een veiligheidsmaatregel. De snelheid bedraagt maximaal 30 km. per uur. Met een rode knop kan cruise control worden ingesteld. Voor vertrek wordt een korte instructie gegeven over de het gebruik en de bediening. Met een geldig brommer-, motor- of autorijbewijs mag erop gereden worden. Dit jaar nog zonder helm, volgend jaar met helm. Het bedrijf heeft ook een route uitgezet. Die is via een app op de gsm te volgen. Maar de route is ook uitgeprint en wordt geplastificeerd uitgereikt. We rijden een route van 40 km. We gaan op pad en rijden richting Veenendaal. Het is wennen aan het felle optrekken na slechts een beetje gasgeven. De bochten nemen vereist spierkracht en evenwichtskunst. Het passeren van fietsers is ook opletten. Wat ook al gauw duidelijk is, is dat de brede banden elke oneffenheid in het wegdek versterkt doorgeven. Men moet over enig zitvlees beschikken. Gelukkig voert de hele route over verharde wegen. Dat zijn meest rustige landwegen in het buitengebied. Die zijn niet breed en bij tegenliggers is het zaak niet van de weg te raken en in de berm te belanden. Op de app heb ik de meting van twee gegevens ingesteld. De snelheid en de hoogte. De snelheid staat ook in grote cijfers op het display van de chopper, de hoogte niet. De hoogte varieert van 50 tot 75 meter. Het hoogste punt ligt vlak voor Leersum in de bossen. De route die we volgen ligt eerst oostelijk van de Utrechtse heuvelrug, voert er over heen en ligt dan westelijk van die heuvelrug om tenslotte erover terug naar het startpunt te gaan. Een afwisselende route. We hebben twee keer even gestopt. De eerste keer om even van de chopper af te stappen en de benen te strekken en wat te drinken. Dat was na zo’n 10 km. De tweede keer na ongeveer 30 km. om over de te rijden route te overleggen. Die op paper wijkt af van die op de app. We rijden een afwisselend landschap. Het gebied tussen de Utrechtse heuvelrug en Veenendaal is anders van karakter dan het gebied ten Westen van de heuvelrug. En de heuvelrug is een bosgebied met hoogteverschillen. Op het laatste stuk van de route zien we de schade die het noodweer van 20 juni heeft aangebracht. Vele bomen zijn omgewaaid.

Over Tijme J. Bouwers

Doctoraal economie RU Groningen 1967 Mil. Dienst, 1968-1969, oud res. officier cavalerie Prov. Zuid-Holland, afd. toezicht gemeentefinanciën Min. van Fin. Inspecteur Rijksfinanciën 1972 - 1976 Burgemeester Ferwerderadeel 1976 - 1988 Burgemeester Aalten 1988 -2004
Dit bericht is geplaatst in Recreatie. Bookmark de permalink.